feber, huvudvärk och ännu mer feber!

ÅÅÅÅÅH! 
Idag hade varit ett perfekt väder för att åka till Taxen! 
Men va händer?! Jag har dragit på mig en fete förkylning, men feber och allt annat äckligt jag gärna kunde avstått från!

Jaja.. Jag har försökt ta upp datorn flera gånger idag, men inte pallat resa upp huvudet så jag sett datorns skärm.. 
Så att blogga förren nu har gått bort helt.. Tyvärr..

Däremot såg jag några AWSOME grejer på en internetsida från USA, som jag lätt ska beställa hem ifrån när jag får pengar, nu såhär när vintern närmar sig! (Och jag blir lika deppig så fort jag påminns om att vintern är här..)

Va tycker ni om vintern?! :D

Själv tycker jag att galoppera på snötäckta åkrar, vara i stallet och pyssla om hästarna om kvällarna med täckesbyten och sådant är jättekul! =)  Och de är altid lika kul att rida ut precis ii skymningen när de är snö överallt!
Dock så är isbanan till åkern, isgatan till stallet, snö innanför byxor och skor, iskalla kvällar och mornar, mornar över huvudtaget, och att kånka vatten ungefär 4 gånger om dagen är mindre kul..
Lika mycket som att hästen ofta tappar muskler under vinterhalvåret..

Jaja, vintern är fin iallafall!

Den goda nyheten

Jag pratade om ett inlägg för när jag skrev vad jag skulle skriva lite om. Den sista saken är detta.


VÄLKOMMEN TILL NORDVIK SILVER! ♥♥

Silver ska bo med mig på skolan ett tag framöver. Ingen tid bestämt men jag hoppas på att det blir länge! Här ska han få utbildas och tränas. Ska bli riktigt roligt!

Ni kanske inte blev lika glada som mig, men detta är så stort för mig. Min fina Silverpojke ska bo på skolan. ♥

Imorgon blir det fotografering, så en ny design ska upp! Håll utkik!

Kärlek vid första ögonkastet

Hittade denna jättefina häst på hastnet. Gud vad fin, varför är man inte gjord av pengar?


Typ: Kallblod -  Inriktning: Allround -  Kön: Sto -  Födelseår: 2008
Namn: Maja
Vacker kallblodsto på ca 153 säljes som ridhäst. Riden mycket men inte utbildad.
Behärskar skritt, trav och galopp. Fint och luftigt steg med rund och fin galopp. Skulle passa till dressyr eller akademisk. Vill komma till duktig häst människa som vill utbilda vidare. Säljes ej till trav eller körning.
Pris 25 000 krJag tävlar hos ponnyfjantarna

http://ponnyfjantarna.blogg.se/2011/august/stor-bloggtavling.html#comment

Kollar på klockan hela tiden

Det är just vad jag gör. Även fast det jag väntar på kommer ikväll någon gång. Har inte så bra koll, men det går i min hjärna hela tiden! Det första jag tänkte på när jag vaknade imorse var de, även det jag tänkte på innan jag somnade.

Deta blir GRYMT!


Ni får en visad bild på Molle då jag inte orkar koppla in hårddisken.

kärlek.

Everybody needs inspiration, 
everybody needs a song.
A beautiful melody when the night is so long.
Because there is no gurantee that this life is easy.

When my whole world is falling apart,
and there is no light to break up the dark,
that's when I look at you.
When the waves is flodding the shore,
and i can't find home anymore
that's when I look at you.

When I look at you I see forgiveness, I see the truth.
You love me for who I am, like the stars holds the moon.
Right there where they belong,
and I know I'm not alone.

When my whole world is falling apart,
and there is no light to break up the dark,
that's when I look at you.
When the waves is flodding the shore,
and i can't find home anymore
that's when I look at you.

You appear just like a drem to me,
All that I need, every breath that I breath.
Don't you know..
You are beautiful to me.Hur lärde jag Silver... Del 1

Tänkte skriva ett inlägg om hur jag red in Silver och hur jag har lärt honom det han kan. Tänkte börja från grunden sen lägger jag in del två någon annan dag.

När jag började i stallet där hästarna står så fick jag veta lite om dom. Silver var sutten på 1 eller två gånger året innan då han var 4 år.

Vi började med att visa sadeln, la på den försiktigt (Som man alltid ska göra på alla hästar!) Sen efter att vi hade gjort iordning honom så gick vi jag med honom i ett grimskaft några varv i paddocken. Sen efter ett tag så ställde vi upp honom och tog en pall. Jag ställde mig på pallen och klappade honom sen hängde jag mig över honom. Nu undrar nog kanske några varför jag hänger på honom när han redan har blivit sutten på. Det var för att det hade gått mer än ett år sen han blev sutten på sist. 

Jag hoppade ner på pallen igen och gjorde om samma procedur 3 gånger ungefär. Eftersom Silver är så lugn i sig själv och så obrydd över allt så hoppade jag upp på honom, satt några sekunder och sen fick Per-Erik leda mig ett varv runt flagstången. Det räckte för den gången och jag hoppade av. Några dagar senare gjorde vi samma sak sen fick han "vila" i en vecka för att ta in det han hade gjort. Veckan efter hade vi fått en ny sadel som passade honom och då började vi om igen. Denna gång var vi på ängen och skrittade. Först med ledare sen red vi några varv själv på en liten yta. Inga problem förutom att han var väldigt pigg. 

Vi forstatte i paddocken och på ängen utan ledare kanske i 2 veckor (Han gick bara ca 2-3 gånger i veckan) Efter att jag kände att han var redo fick vi sällskap av Flisa som drog vagn och gick ner på travbanan på andra sidan vägen. Vi lunkade på i skritt och han brydde sig inte det minsta om att det susade förbi bilar och motorcyklar. Provade även trava en bit utan problem.

Efter det fortsatte det bara. Jag red ut själv i skogen bakom stallet, det är stället han är lugnast på. Han gillar att mysa på i skogen. Efter några gånger fick Ellinor rida honom och jag red Flisa. Vi red den långa skogsrundan.(Den tar ett tag men det är bara skritt då man rider på en smal stig) Sen när vi kom ut på vägen igen red vi upp på travbanan och red den hem. Där blev det lite trav och i en backe frågade jag om Ellinor ville galoppera och hon ville prova. Så hon fick gå bakom mig och jag fattade galopp. Silver tog 2 galoppsprång och sen saktade av till trav. 

Skriver del två någon annan gång!


Väntar på att lektion ska börja.

Sitter och väntar på att lektionen "Körkort" ska börja. Vi ska nämligen ta traktorkörkortet ;) Men just nu så händer inte så mycket mer än att vi ska få inloggningar. Tänkte höra med er om vad ni vill läsa om?

Kan säga att vi har en stor sak på gång på bloggen, sen så är det ju onsdag imorgon, och jag längtar så jag håller på att dö.!

(Arkivbild)låt vilodag vara just vilodag!

Läst runt litegrann och fann ett roligt exempel.
En tjej som rider sin häst 2 gånger om dagen, alla dagar i veckan utom dagen den har vilodag, för då går den bara i skogen 40 min.. Och klagar på att hästen snubblat!

Alltså..
En vilodag för mig är att hästen ska få lulla i hagen utan ens någon inblandning av människa (sålänge de inte är flugspray som ska på eller in- och utsläpp). Hästen ska hinna smälta allt man gått igenom och enbart få gå och tjocka sig i hagen. Som min lilla Tax som ett exempel.. 
En vilodag för honom, är också en vilodag för mig, då jag inte behöver upp och se till honom på hela dagen om vädret är på min sida (inte mkt flugor eller för kallt). Visst åker jag och kollar till honom och klappar honom, men han ska få han en hel dag utan min inblandning! Jag lägger ju tillochmed in veckopauser när jag känner att han börjar bli trött på arbetet vi utför och jag har mycket att göra. Då totalskiter jag i honom en dag, åker up och kollar så flughuvan sitter på och att han inte har nya sår. Eftersom han är väldigt sammarbetsvillig så kommer han ALLID, utan undantag, fram till mig när jag visslar på honom i hagen dagen efter och är supertaggad på arbete. Och är de inte roligare att ha en häst med den energin?

Hennes motivering va att:
Min häst klarar att bli riden 2 gånger om dagen. Jag kan köra ett hårt dressyrpass i paddocken i en timme, sedan lullar ja i skogen igen på kvällen i en timme..

Låter detta shysst?

Jag tänker inte ställa mig in mer i detta citat, då jag inte vet hur hästen är eller beter sig om den inte får denna träning.. Men låter de inte helt insane att hästen ska få gå ALLA dagar i veckan, alla veckor, hela året?

Du har ju inte alltid bra dagar, man kan vara så pissed off på omvärlden ibland, och då får Taxen en vilodag.
Varför?
Jo, för att jag är rädd att ja ska smitta av den energin på honom. Och vilken hästägare tycker de är kul att hämta sin häst i hagen när den kutar ifrån en?

Du ska motivera din häst till arbete, nästan så pass att den sticker huvudet i grimman och tänker "kom igen matte, idag kan vi vel arbeta!"

De kan Taxen göra trots att jag är på detta humör, och då leker jag med honom i hagen istället för att han ska bli så motiverad på att gå ut och träna att faktiskt DE kan gå mig på nerverna! Haha, de har hänt!

Kära läsare.. Vilken bild hade ni helst sett när ni skulle hämta er häst för ett ridpass?
Bild ett eller två?
Tillbaka till ämnet..


Och till snubblingarna.. 
"Och dessa snubblingar.. Han snubblar ju hela tiden! Han kan gå i en skitfin form, för att sedan snubbla och dra huvudet i vädret igen. Så störande."

Är inte de ett tecken på utmattning?
Jag hade aldrig tagit Taxen i en till samling om han hade betett sig så.. Då hade jag hoppat av och lett honom i skritt något varv i paddocken, för att sedan gå tillbaka till stallet.. För för mig är en häst som snubblar gång på gång trött som f*n och inte orkar gå längre.. Inte orkar lyfta fötterna.

Dorina (som Taxen går med) gör så.. Hon kan se jättepigg ut, verkligen pusha sig framåt, men snubbla gång på gång, och de betyder ändå att hon är trött som tusan eller har ont och vill sluta arbeta.. 
För när man sedan hoppar av är hon totalt slut och står och sover i stallgången!

En häst som hon, (halvblod/fullblod om jag inte minns fel) har ju ett piggt utseende och pigga ögon, trots att dom är supertrötta.. Jag tror jag sett ett halvblod "trött" till utseendet, och den höll näst intill på att svimma.. 

Än en gång.. Jag har inte suttit på hästen eller vet hur den beter sig.. Men något är ju uppenbarligen fel!
Antingen är den trött, inte får med sig benen, har ont elle har för långa hovar.

"ÅÅH! Idag va han en riktig pina! Han ville inte komma till mig i hagen, han bara sprang ifrån mig. Och påväg till stallet så bara släpade han fötterna efter sig. Så jag bestämde mig för att köra ett dressyrpass i paddocken för att få honom med mig. Men han bara snubblade och körde huvudet i vädret hela tiden! Så frustrerande! Red vel i ca. 45 minuter innan jag kände att han gick ner i form, och då avslutade jag. Sedan påväg till hagen så bara drog han! Så sjukt irriterande! 
Aja, snart ska jag upp igen och rida ett pass i skogen och hoppas han har alla hästar hemma!"

Okej, nu överdrev jag lite.. Men läser jag på hennes blogg så kan man nästan läsa detta mellan raderna..

Dags för en ORDENTLIG vilodag?Att alla dessa citat kommer från samma person gör mig fullständigt mörkrädd och undrar vilka människor de är som behandlar sina djur som maskiner istället för just djur..


Snygg piké

Som inom snart hamnar i min garderob! Först och främst i rött, men kan nog sluta med att jag äger alla tre färger i slutändan.. Illa men sant. Men helklar hiss hos mig! Och för endast 169 kr på hööks. Vilket kap helt enkelt!


Har redan sett ut massa snygga outfits med dom här tröjorna.. Dom måste bli mina! Alla tre!

Full Rulle

Full rulle hela dagen. Fixar massa papper, sprungit runt till personalen som en tok, haft lektioner, och nu på kvällen så ska vi umgås med utbytesstudenterna från Greklad. Vi spelade lite fotboll sen gick vi och grillade. Nu ska jag bara säga att jag lever, sen ska jag vandra vidare ner till synvillan och vara lite social med folk.träning för dig till häst!

Jag va som sagt inne på http://holdyourhorses.myshowroom.se (om jag stava rätt vill säga) och såg ett tips som zandra bjudit på angående den korrekta sitsen, och tänkte nu prata lite om detta. :) Har läst inlägget noga och testat utan häst och blev förvånad över hur jobbigt de är att sitta rätt! Långt ifrån alla här på bloggen har ju en "perfect sit" platta hemma, men tackvare ett dressyrspö eller en annan jämn, lite längre pinne kan du göra dig en egen! De är väldigt lätt nämligen! Du sätter dressyrspöt bakom ryggen, tar bak armarna och sätter dina armveck runt pinnen och vips så är de klart! :) du behöver alltså inget annat än detta för att sitta rätt med överkroppen, då detta trycker på din rygg om du för fram armarna eller liknande och eftersom de är obehagligt så vill du ju inte ha de så! Kryp nu inte undan med ryggen när du gör detta, för då får du inte ut något av övningen. Utan bara sitt och härda ut! De kommer ta ett tag innan du får musklerna att sitta så, så gör de endast under skritt och i korta skift! Gud va jobbig denna övning är, så träna gärna hemma på detta! Och gör som zandra sa, ANVÄND ETT SVAGT BETT då man har en tendens att bli stum i handen till en början ! andra tipset va att fixera händerna position genom att sätta en pinne mellan pekfingret och tummen, som ska löpa från hand till hand. På så sätt så håller du händerna rätt och måste använda bäcken och vikt för att svänga! Och sist, men inte minst på våra små fjordingar så är de benposition! Benen har lätt att kasa fram pga fjordingarnas typiska kalaskula, och de rådde hon också bot på genom att man kunde fästa en "snokrem" i sadelgjorden och också fästa den i stigbygeln! Med lite andrum såklart för skänkling osv, men så man håller foten i position, men samtidigt kan ge signaler som hästen förstår.:) Erkännande att de va kanontips?! :) först oss ryttare med sitsproblem!(här här vi en..) zandra bloggare tillsammans med nathalie på "holdyourhorses.myshowroom.se" och den bloggen är kanon, då dom lägger ut tips lite nu och då! I kategorin "tips och övningar" hittar ni bilder på detta spektakel som jag har försökt förklara nu! Så kolla in!:) /Emma

och iväg igen :)

Nu sitter jag påväg till tåget igen. Dags för hemfärd! Har saknat min fjord något galet, så vill inget annat än hem och mysa! Som jag också ska.:) jag funderar på något i dressyrpass, men vet inte om jag eller han orkar de! Ska testa lite saker som jag såg i Zandras och Nathalies blogg som jag länkar till senare, samt de övningar som jag ska göra.:) hörs senare:) /Emma

Rosa~Brun

Tröja - Kingsland
Ridbyxor - Hööks
Boots - PC
Schabrak - Lamicell

En snygg outfit som funkar både hemma och på träning!

Hiss!

Måste hissa denna grimma från hööks. Tycker den är jättesnygg verkligen. Priset är inte helt dumt heller för en lädergrimma. 359;- går den för. du hittar den här : LÄDERGRIMMA 359;- HÖÖKS
ja, precis!

Hööks shopping!

Idag va jag på Hööks som sagt, och fick med mig lite olika saker hem.

Jag hade ju ett presentkort på 250:- som ja fick vid födelsedagen som jag använde upp idag :)
Jag fick med mig :

Ett mörkblått schabrak i dressyr format.
Dessa schabraken älskar jag bokstavligt talat!
Dom är stilrena, har bra passform (till min sadel iallafall) och dom håller sig fina! Samt att dom är skonsamma för plånboken!
179:-Dessa mörkblå lindor för att matcha med schabraket jag köpte, har aldrig använt mig av dessa, så ska bli kul att testa! Dessa va också ganska vänliga mot plånboken!
169:-Också detta torrschampo. Har aldrig använt mig av dessa produkter, utan detta är första gången!
De står att man bara ska spraya på, låta verka och borsta av. Låter ju super! Och min lilla tax som är rädd för vatten.. Känner att de inte är läge att börja träna på vattenproblem när vintern ändå är påväg, så de får vänta till nästa vår! Om inte så badar han ju mer än gärna, så de vore ju något! Haha! Den va inte fruktansvärt dyr heller!
169:-
En recention kommer om denna produkt kommer när jag använt den! =) Silver 29/8

Vet att jag bara skriver om dagens ridpass just nu. Har lite inlägg pågång men dom är på min dator som är på skolan.

Men iallafall, jag och Ellinor red ut i skogen, han var pigg men lyssnade väldigt bra på mig. Jobbade lite med formen, funkade väldigt bra i skritten och traven. I galoppen blev han lite stark men efter en halvhalt så saktade han ner farten och arbetade bra. Första galoppen tog han fel, men dom andra två tog han direkt. Duktiga pojken ♥

Sen när vi hade kommit en bit efter vägen så tog den slut, så vi knatade in i skogen och lullade runt. vi var säkert och skrittade på långa tyglar i 40 min. Påvägen tillbaka hittade vi sjukt mycket kantareller så vi frågade en annan som var ute och plockade om vi fick låna en påse, och det fick vi. Så jag kom hem med ca 1-1½ kg kantareller! inte helt fel!


Lite info.

Fick in en fråga från Anonym nyss, som vi tror fler undrar över, så tänkte räta ut detta frågetecknet.

När ska Moa blogga? Har just börjat läsa eran blogg,men ser bara inlägg från Maja och Emma?

Svar: Nu är de såhär att Moa har slutat att blogga här på Fjordingstyle av både ena och andra anledningen.
Varför hon har gjort de, håller vi privat ett tag till fram till att alla frågetecken hos oss emellan är utklarade.

Så från och med nu, så är det bara Emma och Maja kvar här på Fjordingstyle, men vi hoppas att ingen av våra fina läsare hoppar av för detta!

Nu i veckan kommer även en ny design in på bloggen, så håll utkik! :)HJÄLP KÄRA NI!

På måndag kommer jag sitta 4 timmar framför datorn i väntan på manne, och sedan i 3 timmar på tåg, så jag vill ha hjälp med samtals ämne eller inlägg på måndag!

Jag har lite förslag själv..

Sedan funderar jag på diskussions ämnen som travare, pessoa, hur viktigt de är med matchning, och även hur jag tycker om de ena och de andra i hästvärlden..

Sedan tänkte jag börja med en sak som Peter Griffin i Family Guy gjorde under ett avsnitt, nämligen 
"Do you know what really grinds my gears?"
Översätting: Vet du vad jag stör mig på?

Hade de varit en kul ide? :) Så kära ni.. HJÄLP MIG!PUH!

Nu har jag kommit hem från en dag PROPPFULL av shopping!

Men imorgon blir de Hööks på nytt då jag inte kunde bestämma mig vad jag ville ha för något. Hrm.. ;)

Jag funderar på antingen


Något av dom eller
Om jag köper något av schabraken så kommer jag dra med ett par lindor som matchar också! :)

Jag är ockå himla sugen på att skaffa mig ett stångbett, för att kunna börja öva på riktigt med sitsen, då jag är så rädd att ta i för mycket.
(Därför köper jag stångbett isåfall, för att jag vet att jag då kommer försöka med ALLA medel innan jag tar i tygeln) Så jag känner att de blir lättast.. Eller med en kandarstång.. Hrm.. Blir att tänka över detta!


Men nu ska jag sova, då jag ska som sagt till hööks imorgon och plocka med mig lite hem! :DFlisa 26/8

Flisa fick sig en genomkörare idag. Jobbade mycket med att hon skulle vara lugn och bära sig själv. Red mycket på halvlånga tyglar. När jag har korta och har ständig kontakt med munnen blir hon hög i formen. Jag ville ha en låg form på henne. 

Det märks att jag bara rider henne på helgerna. Hon testar mig hur mycket som helst och är superpigg, nästan het är hon. 

Redan i stallet provar hon om hon får gå iväg när jag har henne på gången, sen vill hon inte stå still när jag hoppar upp (Hon står nästan aldrig still när någon annan hoppar upp) Vi har tränat på det jättemycket och nu är det borta. Förutom igår då. Sen går hon iväg utan att jag har sagt att hon får göra det, hon äter när vi gör halt, hon provar sticka med mig i galoppen, hon ökar och ökar hela tiden. Alltså som hon var när jag började rida. 

jobbade väldigt mycket i skritten och i undertempo i traven. Ibland fick hon något ryck och sprang iväg i trav. Men när hon väl var lugn jobbade hon bra i traven. Fattade galopp ute på banan och kan säga att det gick FORT! tog ner henne i trav igen och gjorde en ny fattning. Så höll vi på 4-5 gånger, sen galopperade hon lugnt, men hon ville därimot inte bryta av. Så då gjorde jag en övning att jag fattade galopp, kollade ut en punkt, (typ en grästuva, en sten eller något) och där SKULLE det vara halt.  Gjorde halvhalter ett par meter innan, satte mig tyngre i sadeln och gjorde en avsaktning. Bröt hon inte av då så tog jag tag i henne, gjorde en ordentlig halt, gav eftergift, sen ryggade jag 2-3 steg.  Fick ta tag i henne 3 gånger, sen räckte det med att jag bara satte mig tyngre i sadeln så hon fattde. Så när hon gjorde rätt skrittade jag av.

Är i helhel ganska nöjd. Hon slutade testa mig och hon var väldigt mjuk i båda sidor i slutet av passet. Tog fattningar direkt och tog rätt galopp nästan alla gånger. 

påväg till hööks!

Nu är jag påväg till hööks med Emanuel!:) se vad som kommer med i kassen idag, då jag har 250:- presentkort och Emanuel ska ge mig en födelsedags present. :) haha. Uppdaterar senare!:) /Emma

har försökt.. faktiskt!

Jag har försökt lägga in 1000 inlägg minst idag på tåget och innan, men mitt Internet har svikit mig varje gång!:( nu är jag iallafall framme i Linköping hos min Emanuel, och allt är fina fisken! Imorgon är de hööks som gäller!! De, och försöka hitta ett par jeans på gina.. denna helgen är de ingen häst för mig, utan Matilda ska ta hand om honom lite. :) jag ville mest förmedla aTT jag lever, och att de kommer bättre uppdatering imorgon!:) bland annat på mina inköp på hööks och så ska ni få hjälpa mig med andra inlägget, men mer info om de imorgon för nu ska jag sova! :) god natt alla läsare!:)

Rubrik

En snabbt inlägg nu bara. Lite ändringar på bloggen har det blivit. Ni får mer info senare. Ska packa lite nu sen är det hemfärd till hästarna!


En hel dag i Karlskrona City!

PUH! Hemma från staden Karlskrona, där jag gått i stort sett hela dagen! (MITT KNÄÄÄÄÄ! AJ AJ AJ!)

Nu är de så att jag haft 2 underbara dagar med min lilla underbara vän Elina, och vi har fjantat runt så otroligt!
Idag beställde vi en resa i December till soliga utlandet, men mer säger jag inte! :) Säger bara att jag längtar! <3

Igår så hade hon en hopplektion för mig och Taxen, och den gick inte så bra.. 
Jag tror Taxen hade en stukning eller något, för när vi galopperade och så så visade han att de gjorde ont någonstans, men jag vet inte var.. Han haltade inte, och jag hade hackamore, så de va inte tänderna.. Jag vet allvarligt inte, men vi avslutade när vi hade hoppat något 60-70 hinder..

Han har börjat forma sig i galoppen mer och mer vilket är superkul att se! Verkligen! :)
De visar att muskler kommit i den lilla fjordkroppen och att vi snart är redo för en L:C på riktigt! :')


I helgen så kommer jag åka till Emanuel i 2 dagar och vara där med honom, så eftersom jag ska runt och fara (tydligen) så kommer bloggen få lida en aning.. Men jag kommer iallafall skicka iväg 2 inlägg om dagen med kassa mobilbilder mm. :) Samt 3:dje delen i min hästhistoria.. Förlåt att den inte kommit upp än!..
Jag har skaffat mig en liten "häst-passare" nämligen min lilla Matilda som kommer kolla till taxen och spruta han med flugmedel varje dag, samt inspektera honom.. :) Vågar hon, så vet hon var mina träns och min sadel finns! ;)
Tack än en gång grynet mitt!
Längtar..

Tills på onsdag. Då får ni en överraskning! Eller ja, överraskning kanske man inte kan kalla det. Men det kommer nog bli lite kul för er också :) Mest för mig ;)


Moa och Emmas logga

Tänkte visa Emma och Moas logga också. Blev ganska nöjda med dom. Så nu blir det inga fler fula rubriker som " en tanke - Maja" tex. Gästbloggning

 

Teddy och jag.

Hej alla! Veronica heter jag! Jag vann en tävling som Maja hade och priset var ett gästinlägg så here it is! Jag tänkte skriva lite om mig och min häst och hur vi fann varandra. Ja jag heter då Veronica Backlund och är 23 år och bor i Rimbo. Jag har ridit i ca ja 20 år utan några uppehåll. Min karriär på hästryggen började på knatteridningen på Rimbo ridskola. Jag avancerade till ridlektioner i grupp i kanske 4-5 års åldern och så fortsatte det fram tills år 2000 då jag mötte Honom. Han var ju såklart Sindarve Lukas ”Teddy”.

 

En dag kom en av mina bästa vänner och sa att det hade flyttat in en ny häst i privatstallet och dom sökte medryttare och min vän hade föreslagit mig. Jag blev ju såklart jätteglad och kunde knapptr vänta tills jag fick träffa hästen. Jag kom ner till stallet dagen då jag skulle provrida. Jag kikade in i boxen och där inne stod världens sötaste fjordhäst! Han var så fin, han hade världens snällaste ögon och mycket pannluggJ Jag var fast.

 

Ja jag kommer faktiskt inte ihåg hur första ridturen var, men om jag inte missminner mig så bockade han nog loss lite i skogen. Så var han på den tiden, Teddy. Han var så himla busig men man såg alltid exakt när och var han skulle göraJ Jo så att jag blev ju då medryttare till Teddy och vi hade så himla roligt tillsammans! Vi ställde upp i KM i dressyr år 2000 och vet ni vad? Vi vann;). Efter ett tag så flyttade Teddy upp till ett privatstall i Rimbo, och jag hängde på såklart. Där hade dom en travbana och jättefina grustag man kunde klättra i. Oj vad finb han var i kroppen dom åren vi stod där! Hahaha jag kommer aldrig glömma den höstkvällen då Teddy hämnades rejält på mig. Jag tog in Teddy från hagen och förberedde honom på ett konditionspass nere på travbanan, Teddy var lite kinkig eftersom han inte Hade fått sitt eftermiddagshö, men jag tyckte han kunde få det efter ridpasset. Jag skrittade ner till travbanan och började trava. Efter ett par varv så fattade jag galopp, jag blev förvånad då han hade ett fint friskt tempo, jo inte ska ni tro att det var för att glädja mig han hade sån bra fart utan när vi kom till travbanans utgång så kastade sig Teddy mot utgången och jag fortsatte rakt fram, när jag väl kommit upp på benen igen ser jag en gul fjordrumpa galoppera allt han hade mot stallet och sitt eftermiddagshö! Sen har vi den gången då jag och min vän var ute och tolkade och Teddy totalt ledsnade på oss då vi ramlade jämt så han passade på att springa hem när vi bytte plats med varann. Det betydde att vi fick pulsa hem ca 2 km i djuuuuup snö! Ja mina minnen med denhär hästen är så många!!!

 

Men efter en härlig tid tillsammans så flyttade Teddys ägare till småland och Teddy följde med. Ojojoj vad många tårar jag fällde över det!!! Jag åkte och hälsade på honom en gång och trots att vi inte hade setts på några år så kom han gnäggandes emot mig när jag ropade på honom. Åren gick och jag hade några andra med och fodervärdshästar, men så 10 år efter att Teddy flyttat får jag en förfrågan från Teddys ägare om jag ville ta hem honom. Kan ni gissa vad jag sa? Såklart ville jag det!!! Så efter 10 år ifrån varann så var vi äntligen återförenade och Teddy hade äntligen kommit hem igen! Han är precis som vanligt, lite äldre bara, men ibland lyser hans bus igenom och vid dessa tillfällen blir mitt hjärta alldeles varmt. Jag älskar denhär hästen, han är min första kärlek och han är en del av mitt hjärta. Jag är så glad att han finns hos mig, och det kommer han göra föralltid. Min bästa vän<3

Besök gärna våran blogg www.sindarvelukas.blogg.se


 


Snygga schabrak del 1

La ihop ett snabbt collage på lite snygga schabrak. Rymde inte alla på samma, så det kommer ett till collage senare i framtiden :) 

Syns det att jag gillar Lamicell Mirage schabraken? ;) (Det mörkrosa, gröna och blåa. Kan säga att på nästa collage kommer det upp några till (A)


Edit : Såg nu att jag råkade kapa det ljusrosa lamicellschabraket lite i kanten..(Nya logga, vad tycks? Ska göra flera efter middagen till Emma och Moa,)

Dåligt av mig.

Noll uppdatering från mig på förmiddagen! Ska skärpa mig direkt och lägga in lite inlägg under dagen.
/ Maja

emma - liten update!

Nu har jag en liten stund att blogga iallafall!;) min dag har håll full fräs idag, och har inte kunnat sakta ner två öre!!!:O från 7.30-13.00 jobbade jag, sedan va de hem och byta kläder och iväg till taxen på hoppträning, sedan hem och äta, sedan ut och träffa Elinas gullunge lilla O, sedan ut på kort kort uteritt och nu sitter jag och Elina helt slut i soffan o h dricker cola och äter dillchips! Och imorgon händer troligtvis en överraskning för er, och imorgon kväll är jag tillbaka igen!!;) Nu ska jag kolla klart på sex and the city ;)

Detta med IP adresser..

Är ganska bra faktiskt. För det finns bara en dator med samma ipadress. Varje IP adress är personlig. Därför kände jag bara för att lägga ut detta för att visa "Miss B" att jag vet att det är du som har kommenterat om att jag är för lång och för tung för Flisa. 


Jag vet inte, men jag tycker IP adressen är väldigt lika. Eller vad tycker du "Miss B"?

Wilma <3

Den finaste och snällaste hunden har nu fått somna in. Hon blev akut sjuk igår och dom fick ta bort henne. 

Wilma är Per-Eriks hund, hon är så fin och rar att hålla på med. Genomsnäll. Hon följde alltid med mig ut i skogen när jag var ute med hästarna. Det var det bästa hon visste. ♥ Kommer sakna henne enormt!

Godnatt vännen ♥Ny design

Sm ni ser har vi en ny design. Helt annan stil om man gämför med den gamla. Men jag fick ett litet ryck och ville prova lite. Resultatet blev detta. Har mycket kvar som ska göras på designen. Det ska ändras typsnitt, andra "Rubriker" på kategorierna, ska ända så vi inte behöver skriva våra namn i rubriken till inläggen och så. Designen blir nog helt klar ikväll!


/ Maja

.


Pics - Maja


Emma - Snyggt eller för mycket?
Hittade detta på : http://www.frtab.se/swarovski-trans/1351-0 och jag måste säga att jag inte vet vad jag tycker.. 
Visst är de en cool ide, och på en häst med enkel färg och stort huvud hade de nog funkat..

Men inte på våra kära fjordingar tror jag inte.. Tränset kostar dessutom närmare 900:- och jag säger rakt ut att jag aldrig hade vågat använda de!
De är ju äkta kristaller, och om bara några går bort ser de nog helt knäppt ut! Jag vet inte vad jag ska säga förutom att jag tycker detta är för mycket.. 

Däremot tycker jag att detta träns från hööks : http://www.hooks.se/product.aspx?productid=300676&deptid=109&sortType=sortPopularitet&sortOrder=DESC är något som jag gärna slängt på min fjording!
Ett tunnt pannband för att inte vara för mycket mot den tvåfärgade manen, och en bred nosgrimma för att.. Jag tycker tunna är ganska fult på en häst med ett brett ansikte, de får dom att bli dubbla sin storlek.. 

Vad tycker ni? :)

Ridlektionen - Maja

Tänkte skriva lite om idag på ridlektionen. Fick en stor vit häst som heter Dexter, han är utbildad MSV dressyr och gör dom svåraste skolorna som piaff, passage, galoppombyten i varje osv. Han var mäktig att rida, men det var så väldigt mycket häst att rida! Helt otroligt, jag var helt död efter. Han hade mjuka gångarter, men traven var i stort sett omöjlig att sitta i. Sara sa även det själv. Men jag jobbade på, kunde sitta ett par steg utan att studsa ;)

Vi gjorde inget speciellt, utan tuffade mest på för att hon skulle se vad vi kunde så hon kunde placera oss i grupper sen. Emma - min själsfrände. <3

Min kärlek till dig är enkel, rak och sann. Det är bara jag som krånglar ibland.


Emma - 1, 2, 3.. NU KÖR VI!

Nu är de såhär våra små söta bloggläsare att jag inte har kunnat blogga då jag inte varit 100 dessa dagarna.. 

Igår blev jag avkastad så pass att jag fick åka ambulans första gången i mitt liv. ;)
Mr Tax ville ju inte gå förbi den "hästätande brevlådan" som han gått förbi 1000 gånger innan. ;) 
Han blev rädd för den, frös fast, när jag försökte få honom att närma sig detta monster, ställer han sig och kastar sig in i en lyktstolpe.. Min rygg gör ont, mina knän är mer förstörda sedan innan och jag kan inte röra mig.. 

Men nu kommer jag ha fullt upp med bloggen, så en massa smaskiga inlägg kommer närmaste veckorna! :D
(Eftersom jag inte fick röra mig egentligen på 2 veckor.. Och inte jobba eller rida på 4 månader för att hinna bygga tillbaka allt..)

Aja, imorgon blir de jobb och sedan ett träningspass på Mr. Tax i paddocken! :D
Smärtan får man ta i efterhand! 


Ni får del 3 av min hästhistoria ikväll :D

Ridning på schemat - Maja

Nu har vi dagens sista lektion - Ridning. Kan säga att det känns ganska skönt att mitt i ett skolschema står det "Ridning" Eller typ "Djuren på skolan" Tycker sånt är jättekul! :)


Fina Flisa! <3

Bilder från i sommras. - Maja

Kom på att jag hade lite bilder från i somras när Mona (Http://turossi.blogg.se) var här. Ni får se en bild nu sen får ni skriva om ni är intresserade av fler. Kommer inte lägga upp om ingen vill se.En klok människa sa..

Satt och läste ett inlägg på Johanna Grants blogg om det där med bett. 

Vad ser bäst ut? En häst som har ett tränsbett som har huvudet uppe i skyn och bara springer ifrån ryttaren så det blir dragkamp. Dom kommer fel på hinder och det är ingen kontroll.

Eller en häst som går på ett pelham där ryttaren kan vara mjuk i handen, hästen går i en fin form, kommer rätt på hinder och allt ser så harmoniskt och lungt ut?

Det här med bett har många snöat in sig på ganska rejält. Bara för att man har ett skarpare bett så är man en dålig ryttare som inte kan jobba hästen rätt. Tänkte säga min åsikt om detta.

Om jag kollar på en tävling och ser en häst med kanske ett kombinationsbett eller liknande så dömmer jag inte ut personen. Utan jag tänker att det finns förmodligen en tanke med det hela. Hästen kanske är så ruggit stark så ryttaren inte kan hålla hästen. Och har man inte kontroll på hästen kan det bli olyckor.

En del tänker säkert då att "Ja, men om hon inte kan kontrollera hästen på ett milt bett ska man inte tävla" Men det är fel tycker jag. Bara för att man har en het häst som lever för att kanske hoppa, ska man inte få tävla den bara för det? Precis, alla ska ha samma chans att få komma ut på tävlingsbanorna. Den ryttaren med det skarpaste bettet kanske bara jobbar med lydnad hemma, men på tävling tänder hästen så till så mycket att det inte funkar helt enkelt.

Det jag vill komma fram till är att jag inte har något emot folk som rider med starka bett.

Nu till kommentaren som någon extremt klok människa sa på Johannas blogg.

”Jag tycker inte att man ska strirra sig blind på vilket bett som sitter i munnen, utan snarare vilken hand som håller i tygeln.”


// Maja

En vanlig dag i stallet - Maja

Tänkte snabbt gå igenom hur jag gör i ordning hästarna. Silver fick agera "Bakgrundsmodell"

Smutsig hest.


Det första jag gör om det finns behov av det är att spraya svansen med pälsglans.
Sen borstar jag hela hästen. Från halsen, benen, ryggen och rumpan. Här använder jag en rotborste.Efter det går jag igenom hela hästen med en mjuk borste. Borstar även huvudet med denna.Sen tar jag piggborsten och borstar igenom svansen. Jag börjar alltid längst ner och jobbar mig uppåt. Jag sprayar svansen först och borstar nästan sist för att pälsglanset ska hinna verka i svansen.Sen det sista fast nästan det viktigaste, kratsa hovarna!


Under tiden jag borstar hästen så visiterar jag den samtidigt lite lätt, för att hitta ev sår eller svullnader. Efter borstningen så på med benskydd, bröstan, sadel och sist träns (Om det är silver som ska ut, annars ska det inte vara någon brösta)

Hur gör ni när ni är i stallet? Och vilken ordning gör ni hästen klar i?

Önska Bilden - Maja

Eftersom att jag har hittat en massa CD skivor med bilder, hårddisken står brevid datorn, har 2 usbminnen med bilder och datorn med bilder så får ni Önska Bilden. Ni skriver i en kommentar vad ni vill se för något så ska jag fixa det! (Så bra som möjligt)

Ni får önska vad ni vill. Kan ge lite exempel.

*Bilder jag är nöjd med.

*Failbilder

*Bilder från något speciellt tillfälle

*Bilder från olika tävlingar jag har fotat

*Dressyr/hoppningsbilder

Ja, det var lite förslag! Kom in nu med lite bilder just DU vill se :D
EMMA, MOA, MAJA - LÄS!

Gör samma som maja gjorde, för jag har inte ditt nummer moa och jag vet inte hur jag ska få tag på er på andra sätt! ;-) Här är mitt nummer 0702831895 skriv era!:D //Moa
0735083279 - Emma !

Jag har världens ide, nu när bloggen blivit ganska stor så tycker jag de är dags att få lite roligare grejer!
Tävlingar har vi ju haft.. Men jag vet inte om vi ska ha någon utmaning som vi ska göra i videoinlägg? :D
Hade inte de varit kul? :D typ rida baklänges ett helt pass, köra gymkhana, lära in ett trick på en timme.. Något som är "svårt" att göra, men samtidigt SKITKUL att se på? :D

Sedan finns ju frågestunder, och olika diskussions inlägg och en massa andra kul saker, vad tror ni? :D


Maja - Ja, alla småtävlingar börjar bli uttjatade. Jag raggar fortfarande sponsor till en större bloggtävling utan posetiva svar.. Men snart så! 

Sen tycker jag även att vi kan göra en dag då vi bara videobloggar alla inlägg, alltså inget skriftligt på en hel dag. Vad tycker ni om det? :)

Det låter bra! Jag kan göra utmaningar i september när jag är i stallet helt själv!:)

Ja, verkligen! "gissa rätt och du får en länkning" känns vääääldigt uttjatat..
Jag är väldigt sugen på att enbart ha videobloggar under en hel dag! Ska bara hitta min USB sladd.. Hrm. HAHA
Men vilket datum kör vi!? :D
Jag vill faktiskt göra lite utmaningar också, så nu i veckan kommer de nog komma upp en film när jag försöker rida ett helt pass baklänges! HAHA!
De hade varit roligt om ni la in något liknande och att dom kunde rösta vem de gick bäst för? :D va säger ni flickor? :D

Maja - Jag är borta på veckorna, så det är smartast att köra videodag på en helg när jag har hästarna och det. :) Precis, så ska man rösta sen :D

Moa, här är mitt nummer så kan vi nå varandra utanför bloggen ifall något skulle uppstå 070 53 48 948. Skriv även ditt så Emma får det också.

Emma- jag har redan majas nummer, så d är lugnt! :)
men ad säger ni om denna eller nästa helg då? :)
Känner att denna bloggen ligger nere på prioritets listan för många, då kommentarer och allt bara sjunkit! 


Maja - Jag har börjat blogga nu! Men kom igen tjejer!!! BLOGGA :D Alla 3!
Sorry har inte hunnit nu när skolan börjat;(

Fina Molle..

Jag sa i ett tidigare inlägg att jag skulle skriva en dålig nyhet, och tänkte göra det nu.

En häst som jag inte har nämt så många gånger är gamlingen Molle vi har i stallet. Han har varit på bete med Hampus uppe i älgsjö men vi fick ta hem dom igår då Molle hade blivit halt.

Upp med transporten och hämta dom i hagen, Molle låg med det onda benen utsträckt, han ville inte böja in det, så ont hade han. Jag satt och myste med honom en stund och klappade om honom. Efter ett tag gjorde han ett tappert försök till att ställa sig upp, man såg verkligen hur ont han hade. När jag kollade på benen fick jag en chock! Har aldrig sett något liknande. Höger ben var dubbelt så tjockt som vänsterbenet. Från kotan och upp över knäet. Han följde snällt efter haltandes, han höll på att falla ihop en gång, han har verkligen så ont så han inte kan stödja på benen. 

Molle följde snällt in i transporten och vi åkte hem. När vi kom hem placerade vi honom i sin box. Där väntade hö och ompyssling. Han ville fortfarande inte stödja på benen, han kan nudda hoven lätt i marken, men inte ställa ner helt. 

Jag vet inte hur det kommer bli nu. Vetrinären var ute idag tror jag och kollade honom. Det bästa skulle vara att låta honom somna in, han är ändå 21 år nu. Men jag vet absolut inget om hur det blir. Jag sa till P-E att han skulle höra av sig efter att vetrinären var ute. (Är inte 100 på att han var där idag) 

Jack Union outfit

Slänge ihop en snabb outfit, därav slarvigt gjord. Men denna kan göra sig riktigt bra på rätt häst! Typ som Silver ;)^^
Schabrak - John Whitikar
Boots - Catago
Benskydd - John Whitikar
Ridbyxor - Mountian Horse
Pannband - Swarowski

10 Saker du kanske inte visste om mig. - Maja

* Jag vill föda upp ett föl som ska heta Hollywood Hills. Har velat göra det länge och en dag ska jag göra det!

* Jag måste alltid räkna trappstegen i en trappa. Tappar jag bort mig måste jag vända mig om och räkna dom igen.

* Om jag tar upp en pinne i skogen och bär den ett tag har jag jättesvårt att kasta den igen, just för att jag har tagit den från denns hem

* Jag lyssnar i stort sett alltid på musik.

* Jag har varit anti touchmobiler och framförallt Nokia. Nu äger jag en touchmobil av just märket Nokia.

* Jag hatar särskrivningar. Tex att man skriver "Jätte kul" Istället för "Jättekul"

* Jag älskar tomater. Kan äta det som ett äpple. Samma med Avocado.

*För 3 år sen brydde jag mig inte en sekund om att matcha i ridningen, nu gör det ont i mig om jag ser att någon rider med ett träns med silverfärgade spännen och mässingsfärgat bett.

* Jag hatar Justin Bieber, men det finns en låt jag kan lyssna på från honom. Och det är "Overboard"

* Jag har levt utan min pappa som stack när jag var 4-5 år gammal (ca 11 år sen). Känner inget behov av att söka upp honom, men ibland vill jag det. Och då hittar man inget om honom på internet.
Bilder från turridningen - MajaSilver 21/8

Tog in Silver och borstade igenom honom, upptäckte ett otäckt sår som på slutet av strålen typ? Tvättade rent det med jodopax och satte sen ett omslag runt det. For ut och kände på honom i skritt och trav på mjukt underlag. Han hade inte ont av det eller så, men han ska få vila tills nästa helg iallafall. Formen gav inte med sig till 100 idag, han var spänd och tittig, men det var andra gången han var själv på banan så det var inte hela världen. Jobbade lite övergångar och byte av varv.

Silver har även gått och blivit en arbetsnarkoman, han är som en liten tickande bomb som aldrig kommer explodera, men han är så arbetsvillig och vill alltid göra sitt bästa och lite till. Hela tiden är det "Visst var jag duktig nu, vad är nästa uppgift?" "Är det så här du menar *Gör sitt bästa* Var det så? Eller ska jag göra om?" Han är alltid på hugget och svarar väldigt lätt för säte, sits och skänklar! Kan säga att det ska bli sjukt kul att följa hans resa!


Uppklickbar bild. Detta är alltså Silvers sår. Vi har stängt av skogshagen så att han inte ska kunna gå och få någon pinne eller liknande i såret.

Inte den bästa bilden, men manken har kommit ikapp ganska bra med rumpan iaf :)

Emma - ännu ett pass från sagolandet!

Åh, jag kom precis hem från ett pass från sagorna..

Jag har låtit lilla taxen gå och äta gräs i en vecka ungefär för att smälta allt nytt som vi började lära in.. Ja, delvis därför! Jag har varit så slutkörd denna vecka att jag gråtit mig själv till sömns för att jag känner att taxen glidit mig ur fingrarna, då jag inte är helt säker på att jag kan betala honom med den lönen som kommer! :'(
Men som jag räknat nu så kommer jag att ha de.. PUH.

Iallafall, jag tog in honom och Dorina i stallet, och taxen va upp över öronen för att han skulle få jobba och kunde inte stå still i 2 sekunder.. Haha!
När jag satt på honom dressyrsadel och hackmore så sitter jag upp och rider iväg och han är spänd på ALLT..
Han hoppade bokstavligt in i en lyktstolpe så jag och han blev skiträdda, jag va nära att trilla av och taxen höll på att slå över.. Allt detta pga en brevlåda som han ridit förbi 1000 gånger? Hrm.. Nu kunde den tyligen bitas..

Iallafall.. När jag va ungefär 2 km från hemma så fattade jag galopp på honom och lät honom galoppera hem. Och vilken galopp jag fick till! Han brukar bara galoppera i arbetsgalopp och har aldrig "släppt till" innan, men vilken power de va i honom idag! 

När han ändå skötte sig så bra så travade jag bort till paddocken där ett hinder på ca 60-70 cm högt står.. Tränade på att komma rakt på detta förbannade hinder som bara gick bättre och bättre! 
Tillslut så galopperade han lugnt och fint fram till ungefär ½meter framför hindrt där han hoppade av och föll in i samma sköna, lugna galopp efter! Helt otroligt!
Han va också SANSLÖST mjuk idag! Jag behövde knappt ta i tyglen för att han skulle forma sig, och jag behövde knappt påminna honom om att hålla formen, för de gjorde han själv!
Han klarade även att på en volt i 1 spår istället för 4 som de lätt blir!

Skrittade av honom, och släppte honom i paddocken lös som han brukar springa tusan på, men inte idag! Idag ville han bara mysa.. Jag lovar er att han inte gick 2 meter från mig och matilda.. Han gick inte ens och åt, utan han bara stod där och ville gosa.. 
Tog in i stallet, la liniment på ryggen och stretchade benen och halsen samt redde ut hans kråkbo till svans!
På vägen till hagen va han trevlig och han stog och mös innan han sprang iväg..

Som sagt, ett helt underbart pass! Lägger nog in ett likadant imorgon, då Matilda och Dorina ska med ut på en skrittrunda, sen ska jag ner i paddocken och springa runt lite! :)

Ville bara skriva iallafall att jag inte kan sluta le idag heller! :-)  
De bara klickar mer och mer, och snart vet jag inte om jag ska gå runt med ett permanent leende! 


Emma - Veckoschema

Måndag :
Ett lugnare pass i paddock då han stått i en vecka ungefär.. Skritt och trav i låg form och med fokus på att få upp ryggen samt hålla den kvar där. Kanske uteritt på kvällen med Matilda och Dorina, bara skritt ca. 4 km.Tisdag :
Ett lite mer intensivt pass i paddock. Fortfarande med fokus på den låga formen, men nu med liite galopp arbete samt över bommar. Träna på att lyfta benen och få med sig bakbenen.Onsdag :
Kanske ett träningspass med min tränare Elina.
Om de blir dressyr - blir de övning på form, bakbens aktivitet samt träna slutor och skänkelvikningar.
Om hoppning - träna på studs, samt träna på att komma rakt på hinder.Torsdag :
Vilodag! Jag kommer at ha sleepover med Elina på onsdags kvällen tills idag, och vet inte hur länge jag stannar, men de blir nog ett tag!Fredag :
Uteritt! Träna tempo växlingar och galoppera i backar.Lördag :
Kanske åker jag till min NH-tränare Louise idag. Då ska vi försöka få klarhet i rida med repgrimma, och rida ut en sväng med hennes Lollo. Om inte, träna bomjobb på hemmaplan i paddocken!Söndag :
Som ovan!


Nu ser ni att jag lagt in mycket arbete i paddocken, och de är några som inte tycker att de är snällt att träna så mycket där utan man ska vara ute mer.. Problemet är de att han blir 1000 gånger mer fokuserad och motiverad när vi går mot paddocken än om jag hoppar på utanför stallet!
Han är världens goaste att ha att göra med, och de är guldvärt!

Där du ställer honom står han ungefär.. Men han förstår inte de här med dressyr utanför paddocken, utan "smiter iväg" för tyglen, vilket innebär att han inte jobbar med ryggen, och eftersom jag vill att han håller så vill jag att han ska kunna gå och arbeta med ryggen istället för att vara stjärnkikare, vilket han har tendenser till.. I veckan funderar jag på att göra en utmaning som ni bestämmer.. Allt detta kommer filmas och läggas ut här, och jag kan använda antingen Taxen, Ville eller Dorina. 
Välj en/flera häst/ar och ett uppdrag så fixar jag film på spektaklet innan veckoslutet!
De går även att välja att se "en vanlig dag med Taxen", lite grundläggande ungefär.. :)

Säger ni inget så har jag några egna på lager, men jag vill att ni kommer med förslag! SÅ KOM IGEN!
Emma - Denna veckan..

Denna veckan har min Tax enbart fått stå och hänga i hagen då jag har haft så mycket att jag bokstavligt talat gråtit när jag kommit hem då jag inte klarar mer.. Igår va jag med en kompis och festade, så idag har jag en ganska go huvudvärk (kalla de bakfylla om de känns bättre! Haha!)

Idag ska iallafall Taxen få gå lite i paddocken, barbacka eller med dressyrsadel utan stigbyglar.. De vet jag inte än.. De enda jag vet är att de inte blir någon galopp om han inte är helt för överspeedad..

Jag känner precis som Maja att jag ska komma igång med bloggandet igen, då jag saknat de som bara den! 
Här är lite saker som kommer att komma upp från mig dessa dagarna framöver:

- Taxens veckoschema

- Åsiktsinlägg pessoa

- Åsiktsinlägg tävlingsfjordingar

- Inlägg mig & Emanuel.

- Resten av min häst historia.. Del 3-8.

- Failbilder till häst

- Failbilder utan häst

- Mina "tränare"

- Mina måste ha, och mycket mycket mer!De kommer ut några av dessa redan ikväll!

Till stalllet - Maja

Ska hämta hem hampus och Molle då Molle har blivit dålig..

inläggen kommer- maja

Tänkte bara säga astt inläggen är påväg. Har även lite skojj att berätta. Skriver när jag kommer hem!

Första gymnasieveckan - Maja

Första veckan på gymnasiet har gått, det gick snabbt och var riktigt roligt! Tänkte snabbt dra igenom vad vi gjorde under veckan! :)


Måndag : Upprop, gick igenom regler, tider, vart salarna ligger, kontraktspåskrivning av elevboende osv. Sen efter middagen så samlades vi på fotbollsplanen och hade "skolorientering" Jag och Cecilia kom på ordet först, Sockerbitspaket, så vi vann tävlingen. :)

Tisdag : Spöregnade, extremt spöregn verkligen, så jobbade inne med olika etik och moralfrågor, t.ex vad är en bra skolmoljö osv. Sen efter Lunch så gick vi ut till Fårholmen där vi jobbade med teambuildingsövningar, det var lite som att alla skulle ha minst en fot på en liten låda och stå på den i minst 2 sekunder osv. Var väldigt roligt faktiskt! Sen mot kvällen visade dom oss gymet och dom olika redskapen.

Onsdag : Den roligaste dagen, vi delade upp oss efter inriktning. Dom som gick Djurvård fick pyssla om djuren, dom som gick Lantbruk åkte iväg till en bonde och fick se vad som hände där, vet inte exakt vad dom gjorde. Sen vi som gick häst åkte iväg till Västanåfallet och red turridning! Kan säga att det var så extremt roligt !Jag fick rida en Kallblodstravare som hette Nicke, han var pigg och lydig. Man skulle alltid rida på helt långa tyglar, så jag trodde att det skulle sluta i kaos när vi skulle galoppera, men det gjorde det inte, utan det rullade på bra. I dom två sista backarna fick hästarna tävla. Jag och Nicke vann ;)

På kvällen var det farkostbygge och farkostrace. Man skulle bygga en bil och den skulle rulla så långt som möjligt med en uppblåst balong som motor. Jag och Cecilia gjorde en bil som skulle föreställa eld typ? Men vi vann iallafall priset "Snyggast bil"

Torsdag: Åkte buss ut till Skuleberget där m an fick välja om man ville klättra via klättringsleden eller om man ville promenera upp via stigen. Jag valde det sistnämna alternativen, men 600 meter har ALDRIG kännts så långt. Det var brant hela tiden och jobbig terräng att gå i. Men vi kom upp på 45 min ca, efter att vi hade lunchat uppe vid toppstugan så åkte vi lift ner, kan säga att det var extremt läskigt. Trodde att jag skulle dö, hehe.. 
När vi kom ner så skulle vi gå i en laburint och hitta 12 bokstäver för att sen bilda ett ord. Gick ganska bra för oss ;)

På kvällen var det femkamp som gällde, vi var uppdelad i tre lag. "Hästarna" "Djurvårdarna" och "Jordbruket" Dom fem olika grenarna var att rulla en stor vit höbal. Där vann hästarna. Andra grenen var att skjuta små pilar med ett blåsrör på en pricktavla. Även där vann hästarna. Deltävling nummer 3 var att kasta en bom så långt som möjligt, hästarna oslagbara igen. Nr4 var att gå slalom med en skottkärra med vatten i, den som hade mest vatten kvar vann. Där fuskade djurvårdarna, för dom hade en heeelt annan skottkärra, deras var i plast och hade höga kanter, så dom spillde inget... -.-, men vi kom tvåa iaf i det. Sista grenen var paddla kanot, tre gånger skulle man runda en boj ute på vattnet, hästarna oslagbara igen ;) Så vi vann 4/5 tävlingar!

Fredag : Vi var ute på fårholmen igen och gjorde klart teambuildingsövningarna vi missade förra gången, sen var det lunch och sen hemfärd!
*Bilder kommer senare*

guess who's back on track? - Maja

Japp! Jag är tillbaka med mer bloggsug än någonsin! Här ska BLOGGAS! kan skriva lite kort om vad ni kommer läsa om här framöver!

Vad har jag fått göra första veckan på gymnasiet med inriktningen hästskötare - ridning.

Veronicas gästbloggsinlägg

utrustning

hästarna

en dålig nyhet

en bra nyhet

lite blandade bilder från förr

och träningen inför dom kommande tävlingsebuterna i två helt olika grenar med Flisa.

och massa massa mer.


Allt detta kommer självklart inte tryckas ihop på en dag, utan spridas ut lite under veckan.  hoppas ni ser framimot av läsandet!

Emma - hel kass update igen..

Jajamen, ni läste rubriken! 
Jag är kass! 

Hahaha! Nej men anledningen till att jag inte skrivit så mkt är att jag inte gjort så mycket! 
Han har mest fått stå denna veckan och fått lulla lite då och då.. 
Idag hann jag inte då jag skulle in till stan och följa med en kompis på BVC och en annan till frisören..

Imorgon är de jobb, hem, dusch, kräftskiva, utgång!
Så imorgom får han gå och slöa också tyvärr.. 

Men på lördag ska han vara med på "ponnyridning" på min kompis småsyskons kalas! :-)
Så då kommer både bilder och rätt go update! :D 
Hörs då! :DLägger ut denna igen, då jag enbart log under detta pass! <3

Emma - min åsikt!

Jag skrev ett åsikts inlägg innan idag och tänkte svara på mina egna frågor..

Naturlig hästhållning för mig är lika viktigt som att hästen har luft att andas och mat att äta! De är stora djur, med flyktkänslor och som är födda fria.. De är vel de sista vi kan göra? Att låta dom få utnyttja kraften i deras ben, använda hjärnan och hitta sin egna motivation och form. Jag tycker de är viktigt att påminna de om att de inte bara ska göra som vi vill utan att de ska kunna göra som de vill också! Tänk hur bra de skulle varit om du istället för att piskar och drar hästen till en skänkelvikning tillexempel, bara visar från marken hur han ska gå med benen och vilka signaler du kommer göra.. Du vänder snett igenom och ger honom en fingervisning och en lätt skänkling och han gör de, utan att du piskar honom till de?
Har varit med om många fall där ägaren sitter på och slår vilt omkring sig för att hästen ska göra något, och man själv går fram till hästen, hon sitter på och gör lätta signaler, medan jag från marken visar hur han ska göra och en kvart senare så gör hästen som du sa, just för att du inte satte så stor press utan bara visade! 

För den stora delen i att lära hästen nya grejer är ju såklart att hästen ska förstå dig.. Tänk dig om någon satt på din rygg och gav dig signaler du inte fattade och när du gjorde de du trodde va rätt fick du stryk? De är vel inte så rättvist? 
De är ungefär som när vi skulle få taxen att gå en sluta.. När jag gav honom skänklen så ställde han sig på sidled över spåret, men förstod inte hur han skulle gå vidare.. Då belönar jag massor, för att han iallafall lyssnade och försökte förstå.. Några gånger senare kunde han gå slutor i varje hörna..

Om jag inte lärt mig att fråga hästen om allt man gör så hade jag med all säkerhet suttit med pessoa och ett långt dressyr spö och pucklat på den stackarn tills han gjorde som jag sa...

De va som jag berättade härom veckan.. Om jag har honom lös i paddocken är de enda jag VILL kunna fråga : skulle vi kunna ta detta i skritt? Är han inte med på de utan lägger på ett bocksprång så ska jag ju inte bli förbannad? Då bara skrattar jag och tänker: okej, men bli av med överskotts energin först?
Att fråga hästen va den vill finns inte i ridskole världen.. Där står ridläraren imitten och säger: och så fattar vi galopp! Och alla hästarna gör de.. Varför? För att varenda unge sitter med spö i handen som de inte är rädda att använda! 
Ne, ska man lära sig rida ordentligt ska man rida i tex repgrimma eller halsring.. För där är de enda du kan göra att fråga, ändra vikt och din position på hästen.. Inget annat!  Och vad lär du dig? Jo, att använda din kropp som ett verktyg och inte som ett vapen.. Tänk på att du är rovdjur och måste bevisa för hästen att du inte kommer skada den, what so ever.. Annars har du inget att säga till om.. Hästen kan bli rädd för vad som, och du kan inte göra något.. För du har inte hästens tillit.. Den tror inte att du som ryttare kan hantera situationen utan tar saken i egna händer.. 

Jag förstår mycket väl att man "ska" rida med bett.. I get it.. Men vore de inte så mycket enklare om hästen fick spara sin mun och sitt skänkel läge från sparkar och drag och istället gjorde allt frivilligt? Att när du kortade tyglarna en aning och sträckte dig skulle den plocka upp en form? Att när du va i full galopp över en åker, att du genom att kunna luta dig bakåt och föra fram skänklarna kunna få honom att stanna inom 10 meter?
Det är detta jag och Taxen trävar mot och vi har tagit oss en lång väg redan på 1½ månader.. Men jag skulle råda er att inte göra NÅGOT utan att vara helt säker, om du är osäker. Så anlita en tränare! 

Du blir inte besviken!


Matilda och min förr-förra foderhäst Woap.

Moa- Åsikt!

Hej!
Tänkte skriva av mig en åsikt som jag länge har funderat på och det är att jag själv tycker att när jag går in och kollar på hästar så ser man väldigt ofta att ryttaren på bilderna och filmerna är för lång på hästarn (oftast på ponny annonser) Jag stör mig väldigt mycket på detta eftersom jag själv är ganska lång(169,5) och tänk om man åker och kollar på en häst och sen så har ryttaren på bilderna sett alldeles för lång ut så kommer man dit och träffar hon som är med på bilderna och ser att hon är mycket kortare än en själv, vad gör man då lixom? Då vet man ju redan att man kommer va för lång, eller hur?

Så jag vill nog helst veta hur lång ryttaren är innan man kollar(om hon är för lång) så man vet om att det är värt att åka och kolla på den hästen eller inte.

Vad tycker ni om detta??
//Moa

Emma - diskussionsinlägg!

Jag skulle först och främst komma med en hälsning från Maja, att hon inte kommer kunna uppdatera denna veckan då hon börjat skolan och inte har tillgång till internet första veckan! :)

Nu till diskussionen! 

Hur viktigt är de med naturlig hästhållning för er? Är de lika viktigt som att träna dressyr och uteritter? Eller är de något som ni inte gör något med någonsin?

Till min andra fråga.

Vad gör ni för övningar om ni kör naturlig hästhållning? Och va gör ni som förtjänar hästens förtroende?


Jag skriver mina åsikter i ett inlägg ikväll!

Emma - när lönen kommer..

Då ska jag festa med mig själv i utrustning! Haha! 
Om jag räknat rätt iallafall... Hrm..
I första hand ska jag betala Taxen..

I andra hand ska jag betala tillbaka mamma lite pengar..
Sedan har jag suttit och klurat lite och jag tror jag ska köpa mig en bomlös!
Jag klarar inte av hans allround sadel (inte han heller) och hans dressyrsadel blir bara värre.. Så fram tills vi har lit pengar så ska han ha en bomlös! Eller en begagnad dressyrsadel.. Vi får se vilket håll de blir!

Annar vore jag kanon nöjd om jag kunde få ett blått och ett rött pannband från Charlies eller ett Mias schabrak i ljusrosa där de ska vara cerica kantband och vaniljvita passpoaler och där de ska stå broderat i vaniljvitt "Mr. Tax"....

Den som kunde drömma!

Emma - ännu mer om ridning!

Jag har börjat rida Mr. Tax i repgrimma litegrann pågrund av såren han kliat upp.. 

Som jag sa.. Totalkassa bilder, plus att dom är tagna igår.. Han hade kliat mer idag.. Vad kan detta bero på? Kan de vara att flughuvan han haft blivit utsatt för svett, regn och stekhet sol på under 2 veckor och att den då har kliat eller är de solexem?
Jag har inte hittat ett enda såt någon annanstans än där.. Och då har jag letat igenom HELA hästen..
Iallafall lät jag honom stå inne inatt med arnika på rygg och bakben då han va ute och blev riden idag och spände sig mycket då de va en ny häst, plus att jag tog på honom kombi-lindor bak, men dom måste ha suttit konstigt.. Om de va så att jag satte dom för löst så de hamnade konstigt med kotan eller om jag drog åt den elastiska biten för mycket och att de blev ett tryck någonstans, för jag tyckte han betedde sig konstigt med bakbenen när vi kom hem.. Iallafall slipper han flughuvan inatt tills den är tvättad!

Som jag skrev i början (jag har kommit in på bara 3 ämnen redan va? Haha.. Virr-Emma såhär på kvällen!) så har jag börjat rida lite i repgrimma, och de går kanon! Han kan iallafall start och broms, vilket jag tycker är kanon! Haha! Svängarna går.. Ehhrm.. Ne, låt oss vara sanningsenliga. Dom går åt h*lvete! Haha!
Jag har försökt 2 gånger.. Men eftersom jag inte lyckas så får han gå och lulla och jag får nöja mig med att han går att stanna! 
Men (eventuellt) ska jag till en av mina kompisar som också är tränare inom NH, nämligen Louise, som ska hjälpa mig få lite klarhet i de hela! :-)
Besök gärna hennes blogg på http://lollox2.bloggplatsen.se/ !

Hoppas verkligen jag och Taxen kan fortsätta rida i repgrimma, och att de funkar! För än så länge stormtrivs han!


Nu till ridpasset igår.. De va så att jag och Matilda drog oss upp till stallet vid 5 någon gång och skulle ut och skritta en runda, vilket vi gjorde.. Vi tog oss runt en runda på nästan 2 ½ timme allt som allt, och genom vår lilla by och hälsade på familjer och bara visade upp oss! Hästarna gick och va ganska nöjda med för att få visa upp sig! :)

Vi matchade oss iallafall då jag hade sidepull på honom och kände mig tvungen att ha nosludd för att de inte skulle skava på skavsåren så utvecklades de ena till de andra, och tillslut va hela vi blå! Haha!

Där har vi även Dorina och Matilda! :) 

Vi hoppade även Taxen igår då han låg på gasen HELA rundan! Jag kände bara att han behövde utlopp för energin! Så jag galopperade honom lääänge i paddocken, och sedan satte Matilda upp ett hinder som vi hoppade! :) Hoppade kanske.. 70-80? Vet inte riktigt hur högt de va.. Men jag tyckte de va förbannat högt! Haha! 
Han har en sådan söt stil när han hoppar har jag märkt.. Han är SUPER-ÄRLIG på hinder och hoppar hur skevt du än kommer.. Om du lyckas hålla kvar honom på spåret mot hindret! 
Han nästan tvärnitar nämligen, sedan hoppar han jämfota! Hahahahaha! Eller de känns så iallafall! 
Jag har film därifrån om ni vill ha någon? ;)


Idag red vi ut en runda med en bekant till mig och hennes arab valack! Och vilken snygging sedan! Taxen va helt tagen! Haha, jag tror min häst är aningen.. Gay? ;)
Iallafall.. Efter passet så smörjde jag på arnika på rygg och bakben, på med fleecetäcke och fleecelindor bak (för att hålla värmen längre) och sedan stack vi ut till paddocken men Ville och Felicia! 
Två små svarta shettisar som står på gården jag har Taxen!

Vi satte upp ett litet hinder som vi hoppade något över och sedan körde jag och Ville bara lydningsövningar och början till buga.. 

En liten presentation kanske skulle vara något då jag ska börja sätta igång honom lite?


Ville som han kallas är en liten shettis på..
Haha, va håller jag på med! Jag vet inte ett skit om honom, förutom att han heter Ville, är ungefär 70-80 i mankhöjd, ska sättas igång efter en kraftig fång och går bra som handhäst! Vi lär känna varandra längs vägen, och jag behöver inte veta mer än detta då:
- Ville är ganska bra om man ska göra en inkallning.. Försöka att ropa på Ville som Berta lär inte funka..
-  Han är 70-80 cm hög, vilket innebär att jag inte ska sätta mig och rida iväg, och inte heller slänga upp min lillebror på honom, då han kommer vara förstor..
- Han ska sättas igång efter kraftig fång, vilket innebär att jag inte kan på och galoppera med honom som handhäst efter Taxen.. Då lär allt gå åt fanders!
- Han går bra som handhäst vilket innebär att han kan gå skrittrundor bredvid Taxen, vilket i sin tur innebär att han kan få springa lite i skogen (när vi kommer så längt) istället för att enbart gå i paddock och bredvid mig med min kassa kondis! Haha!

De har gått väldigt bra med både Taxen och Ville denna veckan, och jag är superlycklig över att jag valde just fjording!  
Min lilla Tax.. <3

Emma - Rid update!

Kom på mig själv att jag inte skrivit om ridpassen nu! Eller lagt ut bilderna från dressyrpasset.. Men dom vet jag inte om någon vill ha iofs.. Några kommer här och vill ni ha fler så får ni!

9/8 (För några dagar sedan) så red jag i paddocken ett dressyrpass med Taxen tsm med Matilda som red Dorina.
De är extremt kul att rida taxen när man rider i paddocken, då han är mer motiverad att rida där än ute i skogen!
Iallafall så försökte vi köra en form som va rund och låg till att börja med, och de gjorde han verkligen! Haha, kunde inte ha tyglarna kortade ett dugg då han hade huvudet i backen och red i både skritt och trav, och när han har huvudet där så tränas ryggen också, så jag tänkte "ja, varför inte?" och lät honom travas så!

Han va extremt fin, som vanligt i paddocken och får fram ett fint steg i traven! Travade mycket och lät honom få öka och sänka farten i traven.. I galoppen arbetar jag inte så mycket, inte förren han fått nog med muskler i ryggen i trav och skritt, då han kommer skaffa sig en ordentlig underhals då han galopperar med huvvet rakt upp i luften! 

Annars gick han på fint i form som vanligt, utan den ständiga kontakten i tyglen, utan han går på bra om han får lite andrum, och jag bara är där och påminner honom om att han ska hålla kvar formen.. Små små signaler i tyglen, och han går ner och arbetar med öronen framåt! Men du får INGET gratis, utan du får arbeta om du vill att han ska.. Ska han gå i form måste du hela tiden påminna honom med tyglen genom små fingervisningar, samtidigt som han känner de som en förhållning och kan tvärbromsa. Så du måste påminna honom om detta varanann sekund.. Båda sakerna.. Plus att du måste sitta rakt i sadeln och hålla rätt på din vikt, då han lyssnar på viktändringar i stigbyglarna (märker jag när jag rider barbacka vs. med sadel då jag har ojämnt stöd pga av att mitt höger ben är lite längre än vänster. Då ligger han alltid och svänger höger. Rider jag utan stigbyglar så är de vikten i sätet han funderar över, så om du ska rida honom måste du ha grymt stor koll på din vikt!) Han är så lätt att sitta upp på och rida iväg på, men att jobba honom är inte lätt alls!!! Men känner man honom, påminner honom och vet hur man handskas med honom, så kan de se riktigt bra ut!När man rider honom så faller lätt skänklarna fram då han har en sådan gruvlig kalaskula! Haha, förövrigt, ser ni att jag passar bra in i inlägget som (rätta mig om jag har fel) Maja skrev om den perfekta sitsen? :-)
Ser ni att min axel och min höft är i någorlunda rak linje, och min tygel-linje är helt rak. Den bryts inte någonstans, utan följer hela vägen! :-)  Trodde inte jag satt sådan, utan de va först som jag såg bilderna som jag insåg att jag inte alls sitter som en hösäck! Haha!

Iallafall, så avslutade jag passet med att skritta av honom..


Emma - slutat jobbet!

Nu har jag slutat jobbet för denna veckan, and i have worked my a** off!
Bloggen har tyvärr blivit lidande över detta.. Jag är ledsen!

Nu är jag iallafall ledig fram till torsdag om jag inte blir inringd, och jag ska gottgöra er för denna veckan jag varit så off!

Iallafall tänkte jag leverera ett par total-kassa mobilbilder ikväll, då jag är lite konfunderad över Taxen..
Han har kliat sig så han fått sår vid ögat, mungipan och hakan.. Ytliga sår visserligen, men de ser ut som om han har kliat sig.. Problemet är att jag är rädd att de är exem! Och de vill jag ju inte ha! Haha!
På grund av dessa såren så kan jag inte ha träns på honom då de skaver över såren..  Det enda som inte skaver är repgrimman..

Ett perfekt tillfälle med andra ord! Jag känner att jag behöver kunna rida honom i de också. ;)

Så igår red jag i den plus delta-remmar! Jätte smidigt, och han förstod mina signaler mycket bättre om jag kan "svänga som vanligt".

Red iofs bara fram och tillbaka på en liten stig och i hagen.. Men ändå!

Han skötte sig exemplariskt och fattade iallafall start och broms.. Haha..
Ska ut igen nu och rida lite till.. Bara lulla lite i skogen tills man kan sätta på ett ordentligt träns! Haha! ;)

Iallafall får ni super kassa mobilbildern ikväll! :)

Låg uppdatering idag- Maja

Yes, det blir det. Ska packa det sista, tvätta det sista och försöka hinna mig ut till stallet. Imorgon flyttar jag till skolan och gymnasiet börjar. 

Vilken dag börjar ni skolan/gymnaiset/jobbet? :)

Tävla tävla tävla - Maja

http://ponyroyals.blogg.se/2011/july/utlottning.html#comment

Finner inga ord! - Maja

Fick ett superbesked idag! Det är otroligt. Ska kolla lite saker i veckan, jag vill bara kunna skriva rakt ut nu vad det är för något, men ni får vänta. Allt ska vara 100% först. 

Kan säga om allt går som det ska kommer jag blir överlycklig!

Bjuder på en fin bild på lilla Mysan under tiden!'

Emma - SVARET PÅ TÄVLINGEN & en dålig nyhet..

Tävlingen gick ut på att gissa hur många år jag och min pojkvän Emanuel har varit tillsammans..
Och rätt hade Fanny på : http://faannyraautilaaa.blogg.se/ som gissade på 4 år!
Tyvärr har priset (de gröna schabraket) varit ute för råttor tydligen och ser inte allt för charmigt ut och är inget att ha nästan.. Tyvärr.. Men du ska få ha din blogg länk i mina inlägg i en hel vecka!
Tvåan var Annie :3 på : http://alio.devote.se
Trean va Veronica på : http://sindarvelukas.blogg.se/

Jag och Emanuel har varit tillsammans sedan 7 september 2007, alltså blev vi tillsammans när vi va 15 år.. Ganska otroligt enligt mig? Jag fattar inte att han har stått ut! Haha!


En av dom första bilderna på oss.. Tagen 9 september och första gången vi träffades som par!Också en av dom första bilderna. :)
Visste ni att ni va förlovade ett år föresten?


Vill ni att jag gör ett separat inlägg om honom och mig? :) Hade de varit kul att höra? :)

Silver 12/8-11 - Maja

Red Silver idag runt banan. Per-Erik var med och körde Flisa så vi fick lite sällskap.

Tränade övergångar skritt-halt-skritt-trav. Han lyssnade jättebra, behöver inte smacka nu utan trycker bara lätt med skänkeln så lyssnar han. Sen om jag sätter mig ner tungt i sadeln så bryter han av.  Provade även fatta galopp, han tog vänster som jag bad om. Fick smacka några gånger extra och peta med spöt på bogen, då fattade han galopp. Silver har en jätte stor och luftig galopp, men den är superskön att rida i. Bröt av och travade lite, sen när vi kom på raksträckan vid vägen bad jag om höger galopp, gav då galoppskänkeln och smackade, han fattade först vänster, men jag bröt av och fattade om. Då fattade han rätt galopp. 

Gick sen upp på ängen som jag brukar rida på och travade på en åttvolt. Tränade att ställa och böja och han lyssnade super på mina hjälper. Jag har jättelite i handen och han bär sig själv. Provade fatta galopp sen på ängen på en raksträcka, behövde peta till honom med spöt igen på bogen, men sen föll han in i en lugn bärig galopp. Skulle prova höger galopp också, men han är inte lika snabb i fattningen på den. Men det är träning träning träning. Galopperade även på en volt i lättsits utan att han bröt av. Då gav jag mig och skrittade hem igen. 

Silver har verkligen gått från 0 till 100 på bara några dagar. Han är helt fantastisk att rida nu! Längtar hela tiden att få rida honom. Så ja, han kommer bli grym sen tror jag. :)


hehe, hade ingen annan bild och orkade inte hämta kameran. Ska försöka få med mig någon som kan fota/filma på söndag! :)
Uppdaterar senare - Maja

Skriver om dagens ridpass senare ikväll. Kan säga att Silver var KUNG! Nu --> Ellinor.

Gårdagens outfit - Maja

Kände för att göra lite annorulunda, så jag spelade in en film. Därimot har jag tänkt på att jag kan inte prata normalt när man filmar, vet inte varför, men det där är inte min röst iaf xD

Emma - frågestunds svaren!

Nu (det va på tiden) så kommer frågestunds svaren! 
Lite tråkigt att bara en hade tid att skriva några frågor.. Men jag kan ju besvara dom, och sedan svara på frågor som jag brukar få från andra håll, samt säga några sanningar om mig!

Annie :3 frågade mig:

Hur länge har du ridit/haft artax? (:

Svar: Jag provred honom ungefär en vecka innan jag fick hem honom, vilket innebär runt den 21 juni, men ja fick hem honom den 25 juni, och sedan dess har vi bara rullat på! :)

Hur länge har du ridit? (:

Svar: De skrev jag i ett inlägg häromdagen, men jag började ridskola när jag va 11 något.

När började du ta ridningen " seriöst" ?
Svar:
Ungefär runt.. 2008 något? Innan så "åkte" jag häst på ridskolan, men de va runt 2008 jag förstod att en häst utanför ridskolan inte mår bra när man "åker häst"!

Din värsta avramling?
Svar:
När jag trillade av Lilleplutt (en stor travare). Jag red runt i paddocken och de gick så bra att jag tänkte fatta galopp, men när jag gjorde de så blev han så stark att jag inte klarade av att hålla honom.. Jag satt vel kvar i nästan 2 min innan jag trillade av rakt in i ett elstängsel. Annars va de vel "avramligen" som jag gjorde med Rimon som jag skrivit separat i ett inlägg.

Din första favorit häst?
Svar:
Min första favorithäst va en svart skäck på ridskolan som hette Rex, men om vi ska prata privat hästar så är de Rimon. Utan tvekan!

Vilket är ditt favorit godis?
Svar:
Ååh, de måste nog vara Marabou med digistive!

Vilken färg har din tandborste?
Svar:
En blå Clean Bethween eller va dom nu heter. ;)

Din favorit årstid?
Svar:
Sommar och vår.


Tycker du att mären är viktigt inom hästvärlden?
Svar:
Jag tror du menar märken, och nej de tycker jag inte. Dock tycker jag att de kan vara en bra inverstering om man tillexempel köper en bra sadel eller ett kanon fint träns i bra kvalitet. Istället för att köpa ett nytt träns varje år pga dålig läderkvalitet så kanske du kan köpa ett märkesträns och låta bli att köpa nya på många år! Men som på schabrak tycker jag att de är dumt, likväl på täcken! Jag tror inte jag har NÅGOT märke förutom stübben på min allround sadel. Inget annat, och jag klarar mig!

Favorit häst ras?
Svar: Jag är väldigt svag för nordsvenskar, haflingers och såklart fjordingar!
Jag gillar den lite mer "bastanta" hästen.. Dock tycker jag att dom inte ska vara riktigt brukshästar så, utan av den mer smäckra modellen.. Är väldigt svag för ALLA hästraser måste jag säga! Haha, finn nog inte en hästras jag tycker illa om! 

Hur gammal är du?
Svar: Jag är 19 år gammal. Jag fyllde de den 28 juli.

Hur gammal är artax?
Svar: Artax är 12 år gammal, och har sedan den 20 april (som är hans födelsedag) bott på 3 olika ställen. Stackarn.. Men nu ska han förhoppningsvis stanna!

Har du några djur?
Svar: Jajamen! Hade inte klarat mig utan djur!

I så fall vad för djur?
Svar: Jag har nog några hundra guldfiskar, 4 diskusar (fiskar), 4 algätare och en kise.. Och en häst såklart! Haha!


Och nu till dom frågor jag brukar få av släkt och vänner. 

Varför häst?
Svar: För att jag varit fast så länge. Jag kan inte tänka mig ett liv utan hästar som de ser ut nu.

Varför?
Svar För att jag har haft hästar omkring mig när jag hat de som svårast, och dom får mig att må så himla bra att jag kan le av deras närvaro. Likadant att stallet alltid varit min frizon, ett ställe där jag kunnat pusta ut och vara mig själv.

Har du aldrig funderat på att dra dig ifrån hästar?
Svar: Jo, när Rimon gick bort va jag hästlös i ett år. Jag kunde inte tänka mig att ersätta min bästa vän med någon annan. 

Varför köpte du en sån "potential lös" häst för när du kunde fått en mycket bättre?
Svar: Jag ser inte honom som potential lös.. Jag ser att inom något/några år kommer han att kunna gå LA utan problem och kunna hoppa runt en meter iallafall.. Jag ser vägen dit, och jag trivs med hans personlighet till 1000. :) Därför köpte jag en så värdelös häst! För mig är han perfekt enda in i hovspetsarna!

Va gick du för linje?
Svar: Omvårdnad.

Trivdes du?
Svar: Absolut! Mycket plugg emellanåt, men nu är de verkligen värt de, och jag skulle göra allt för att uppleva studenten igen! :D

Va hände med Flingan?
Svar: Flyleaf som hon hette va min första egna häst men jag va tvungen att lämna tillbaka henne av många anledningar som jag tar i ett separat inlägg.

Va har du gjort med läppen?
Svar: De va de som jag pratade om när jag skrev "Icke hästrelaterat" inlägget. Det är nämligen så att jag piercat läppen!

(Nytagen bild nu såhär på rasten.. Därav min extremt snygga håruppsättning och NO MAKEUP!)


Har nu fler frågor, så skriv dom här nedan så svarar jag i separata inlägg!

Klippning av manar - Maja

Silver och Flisa fick sig en omgång med saxen i förrgår. Blev jättemissnöjd. Fick inte den där bra bågen. Tur att manen växer som ogräs ;)


Flisa före.Flisa under.

Tillslut en vinnare - Maja

Efter många gissningar av lite olika så var det tillslut Veronica som gissade rätt. Det var mit Shockemöhle schabrak som låg i påsen. Det var många gissningar på schabrak, men ville ha det korrekta svaret ;)

Veronica. Skicka text och bilder till fjordingstyle@hotmail.com så lägger jag upp din text så fort jag har fått den. Du får skriva om vad du vill!


Veronicas fjording Lukas på bild.

Haha! Jag pepprar med bilder. Men så här ser det ut och jag ÄLSKAR det!! <3

Emma - Del 2 i min häst historia! Den mer krångliga delen..

Nu är de nämligen så att jag hade en hel del andra hästar under tiden jag och min kompis hade Rimon (som ni redan läst om.) 

De första hästarna vi kom till var en "trav gård" med 4 hästar hemma och en ute. Vi red förbi där med Rimon och vips så hae vi yttligare hästar att rida!
Hästarna på gården bestod av Boy Delvin, Zonica C, Yolly Douce och Giant Drew. Hästen dom hade ute va en "jätte" som hette Lilleplutt! Haha..
Iallafall.. Hästen jag red mest hette Boy Delvin och han va kanske.. Rund 1.60 och av raserna American curly och varmblod. En kanon fin häst som tidigare gått på travet men inte passat in och därmed inte tränats mer. Sedan red jag även Giant Drew som va ett "vanligt" varmblod på 1.65 något.. Och jag red även Lilleplutt när han kommit hem. Ett varmblod på ca. 170 om jag inte minns fel.. Jag fick använda pall för att komma upp minns jag.. Haha!
Där va jag vel i ca.. 6 månader innan vi bestämde os för att sluta där..

Vi va även på en "fjordgård" där de fanns 2 ston, 2 föl och en valack, alla i ponny mått och av rasen fjording. Där red jag igång en av "mammorna", världens dressyr fjording som hade helt amazing gångarter! Jag bara säger de, när Mr. Tax kommer upp i samma form ska han ha exakt samma känsla! OMG.. Ni anar inte.. 
Dom hade även 2 shettisar som hette Hans och Greta, men Hans gick tyvärr bort i fång som han haft i flera år. Vi va vel där i ca 3 månader innan de inte funkade med allt..

Sedan under samma period så va vi och red i ett stall som hade.. Hör och häpna.. 18 hästar i olika storlekar och raser, 5 mulor och 1 åsna.. DE VA TUFFT!
Inte för att vi red alla.. Långt ifrån! Men vi red ju några, bland annat red jag:
En dröserkorsning, en shire hingst, 2 halvblod, 1 new forest och en newforest korsning.

Och allt detta under samma sommar! Ni kan ju tänka er va vi cyklade! (och allvarligt talat så förstår jag inte de själv hur vi hann!)


Iallafall så ska jag se om jag kan uppdatera detta inlägget med några bilder som jag har på andra datorn! :)

Och ikväll ska jag hålla er grymt mycket uppdaterade och förbereda en massa tidsinställda inlägg till imorgon! ;)

Lycklig! - Maja

Lycklig är bara förnamnet. Kan inte berätta nu då jag inte har kollat upp allt. Men självklart kommer ni att få veta direkt då jag vet! 


We can take us to next level baby.

Gästbloggningstävlingen - Maja

Ingen har svarat rätt än, så jag väntar fortfarande på rätt svar ;) Jag har gett ledtrådar i ett inlägg tidigare. Kan säga att det handlar om någon hästen har på sig när man rider! :)


Flisa från gårdagens longeringspass.

Minitävling - Maja

hehe, ännu en minitävling ;)
Fick ett paket igår. Den som gissar rätt på vad det var för innehåll i paketet får en gästbloggning! Ta chansen att få mera läsare till din blogg!


Digitalmålad bild - Maja

Kan man vinna hos Madde! Så jag är med ;) ttp://ricos.blogg.se/2011/august/utlottning.html

Tre bilder - Maja

Lägger upp tre bilder som jag tog på Hampus idag. Dom blev lite kassa, men ska redigera om dom. Min skärm lurar ögat så mycket, så dom ser jättekonstiga ut såg jag när jag såg dom på lilla datorn.

Ja, Hampus ska säljas. Ni två som gissade rätt var :
Marie : http://clarabelelhabiba.blogg.se/
Veronica: http://sindarvelukas.blogg.se/
Skriver annons - Maja

Sitter och skriver en annons just nu. En av hästarna ska säljas. Den som gissar rätt får en länkning :)
Skriver upp alla 5 så får ni gissa.

Molle
Silver
Mysan
Hampus
Flisa.

Molle och Hampus har jag inte nämt i bloggen då dom är på bete 1 mil bort.


Jag tävlar om ett par Metallic Boots. - Majahttp://stockholmriders.blogg.se/2011/august/vi-startar-igang-bloggen-med-en-bloggtavling.html#comment

Emma - vill ni ha fler?
Vi hade ingen jätte genomtänkt outfit, och jag ser ut som om jag är i desperat behov av ett toabesök så som jag koncentrerar mig! Haha!

Har även failbilder om de skulle vara intressant? :)

Skrivbord - Maja

Är det bara jag som lyckas med att fylla mitt skrivbord? Mitt ser alltid ut såhär!Stockholm horseshow - Maja

Jag ska som sagt på Globen horse Show i år. Gjorde ett snabbt överslag på vad jag ska titta lite extra på och kanske ta med mig hem. hehe.. Kommer inte skriva ut allt här. Utan det beror på hur mycket pengar jag lyckas spara ihop! :)

Men tanken är iaf att komma hem med ett par ridstövlar, en skyddsväst och minst ett schabrak. Sen utöver det vet man aldrig ;) Sen tror jag inte att jag kommer nämna innan vad jag ska köpa heller mer än det jag sa. För det är väl kul att se sen? Visst, nu är det 3 månader kvar. Men det säger barab vips så är har vi november! :)Blir SUR! - Maja

Har en videoblogg från idag på telefonen, sen har jag bilder och sånt som ska upp. Men telefonen vill inte koppla till datorn. Jag fattar inte varför :( Ska bråka med den lite till, annars så fortsätter jag imorgon.

Uppdateringen har varit sämst idag frå

Livstecken - Maja

Jag lever! Har inte varit hemma bara. Har en videoblogg och en tävling att bjuda på när jag får in allt från mobilen. hehe

Emma - Tänkvärt!

Hallå! 

Idag sprang jag runt på Konsum efter jobbet och såg "HästFocus" på hyllan som jag tog med mig hem. 

I den så va ett av de större uppslagen om naturlig dressyr, och jag läste hela artiklen, där jag hittade MÅNGA väldigt tänkbara citat om naturlig hästhållning!

Som tex detta: 
- Grunden och partnerskapet handlar inte bara om ridning utan också vad du gör med din häst. Hur du hämtar den i hagen. Kommer den fram till dig eller går den iväg? Böjer den fram huvudet så du kan sätta på grimman eller höjer den huvudet? Går den villigt med dig in i stallet? Hur borstar du den? Hur mycket tid lägger du hästen före/efter? Måste du binda upp den, eller stannar den hos dig ändå? Hur tränsar du och hur lägger du på sadlen? Jag kommer ihåg någon som jämförde detta med människan. Om du måste binda upp din man/fru/kompis för att den ska stanna i huset med dig kanske du borde tänka över er relation.


Är de bara jag som reagerar på detta? Någon annan än jag som reagerar på detta, tänker efter och inser att dom orden prickar in på hästen som människan? En häst som inte vill vara i din närhet ska vel inte behöva vara de? Eller hade ni tyckt de hade varit så kul att bli fastspänd med handbojor hos någon som du fann äcklig eller hemsk på något sätt?Likadant detta:
- Ju mer tid du kan spendera på att expandera din grundutbildning och partnerskap, desto lättare kommer de bli i din och hästens fortsatta utbildning. Och tvärtom, de du missar i grundutbildningen kommer att visa sig längre fram och du får börja om från början igen. Vi behöver gå igenom och verkligen pricka av att alla dessa saker finns på plats. Man an jämföra de med en konstnärs palett; man måste ha alla grundfärger och lära sig måla innan man kan börja miixa dem för att få olika nyanser.

Även där tyckte jag va ett klockrent exempel på hur dressyr och partnerskap ska se ut! Speciellt med tanke på mig och Mr. Tax när jag nu utbildar honom.. Jag känner att om jag börjar luska på skänkelvikningar och liknande nu så kommer jag att få ett rent helvete känner jag, då han kommer att blanda ihop de i sitt huvud och inte klara ut de.. Lika bra att jag koncentrerar mig på form, framåtbjudning och avslappning.. De är där alla ska börja.. Jag ville bara ge er en liten tankeställare nu innan jag åker upp och rider på Mr. Tax med Matilda.. Förhoppningsvis kommer nya bilder ikväll också... Men vi får se då både jag och Matilda ska rida i paddocken, men jag hoppas de ska gå bra ändå! :)

Återkommer ikväll!

Emma - HALLÅ SVERIGE!

Ligger här med min pojkvän och halvt avlider i min trånga säng som knappt rymmer mig! ;)

Hahaha, skämt åsido! Men jag skulle bara säga att vi drar ut yttligare på frågestunden och tävlingen.. En av er har visserligen svarat rätt.. Men vem säger jag inte ;)

Imorgon ska jag ut och träna i paddocken!
Anledningen till att jag inte har skrivit något här under helgen är att.. Jag inte har varit i närheten av hästar i helgen! De är sant! Både jag och min häst har haft ledigt.. Från varandra! ;)

Men nu ska jag sova då jag börjar halv 8 imorgon.. Men efter de ska jag och Matilda ut i paddocken, och då får ni eventuellt bilder! :D

God natt! :)

Åker in till stan - Maja

Ska in till stan nu och sätta in pengarna för JW schabraket. Ska även sätta in alla lösa pengar på kortet. Sen efter det ska jag till stallet. Silver och Mysan ska vila. Det är bara Flisa som ska gå. Ska rida på ängen igen. Sen ska allas manar klippas. Dom ser gräsliga ut ;)

Hästarnas utrustning - Maja

Tog lite bilder idag på hästarnas utrustning. Skriver under varje bild vem som använder det och märke/modell.

Flisas träns. Använder det till allt typ. Oftast detta jag har på henne. Funkar lika bra i hoppningen som i dressyren. Pannbandet är från hööks och resten av tränset är något märke som jag inte har i huvudet just nu. Men tror det är ett Lippo. Ibland får även Silver ha det om jag inte orkar springa och byta träns. ;)Silvers träns. Dock använder han inte det lika ofta längre. Han blir stark på bettet så brukar använda det här vid longering etc. Hela tränset kommer från hööks. Det är ett av dom billiga 189 kr tränsen, men kvalitén känns bra tycker jag!Allas träns. Detta brukar jag ha på alla tre. Det är en remix av allt typ. haha. Pannbandet är från hööks, nackstycket från börjes, tyglarna har jag fått av victoria, även nosgrimman (som är en islandshästnosgrimma ;) Brukar vara andra tyglar på tränset, men det var inga på det och jag sa till Ellinor att springa och hämta dom hon ville rida med. Där av omatchat. Men ta vara på stunden ni får se det hos mig ;)Mitt <3 träns. Älskar verkligen detta. Även detta är ett islandshästträns, men jag älskar det iallfall, för det är rundsytt! Dock finns det ingen käkrem, så det ser lite creapy ut när det sitter på. Men vad gör de? ;) har även lackat nosgrimman, men det syns inte på bilden. Detta används mest på Silver. Haha... Mysans träns. Det är från Hööks, hon har en remontnosgrimma till, men orkade inte springa och hämta den i stallet. haha..Flisas dressyrträns. Eller det används till annat också. Men har det mest till dressyr. Nackstycke + nosgrimma kommer från börjes, pannbandet och snokremmen från hööks. Tyglarna vet jag inte. Har även en neoprenpadd på nackstycket.Silvers sadel. Det är en CH sigmund om jag inte minns fel. Schabraket vet jag inte vart det kommer ifrån. Sen har han en kilpadd från hööks och en förbygel från hööks (vi har tagit bort martingalen)Mysan sadel. Det är en Stubben sadel. Vet inte vilken modell. Det är en liten sadel iaf. haha. Hon kan ha Birks ponnyschabrak, så dom kommer till användning iaf. Sadelgjorden är en hopplatta från hööks. Det är den enda hon kan ha, alla andra är för långa. Snygg matchning va?  ;)Flisas sadel. En Henri De Rivel. Eh, ja, den är skön. Men jag kan verkligen inte hoppa i den, har lånat Silvers sadel en gång när jag hoppade och det funkade så mycket bättre. Därimot är den bättre att rida dressyr i. Man hamnar lätt i stolsits. Men den är SJUKT skön! Helt underbar är den <3 Benskydden. Dom svarta använder jag på Flisas framben om jag ska gå långt på asfalt då dom stödjer senorna. Sen har jag alltid bakskydden när jag rider, hon slår i så mycket. Ibland har jag framskydden. Silver har alltid framskydden och Mysan har dom 50% av gångerna.


Det var nog allt! :)

Läs om oss och våra hästar!

Hej. Maja Gärdström heter jag och är en del i denna blogg. Jag är 16 år gammal och är bosatt i en stor villa i Härnösand, men kommer inte bo här sålänge till då jag börjar gymnasiet till hösten och kommer bo på elevhem. Jag ska gå naturbruk inriktning hästskötare – ridning. Ska bli riktigt kul! Utöver mitt hästintresse så har jag ett intresse för fotografering. Dock är jag inte lika aktiv som förr. Men ibland kan jag leka lite med min kamera. (en nikon d80)

Tänkte göra en kort presentation om hästarna så ni får en hum om vad jag kommer att skriva om en del.

Flisa 3179 - Flisa (e. Mysingen 192) är född 98. Henne rider jag mest dressyr på. Ibland kan vi ha ett litet hoppass. Jag hoppas på att kunna starta henne i någon lokal dressyrklass så småning om. Flisa är mamma till Silver och Mysan som jag kommer skriva om i bloggen. Flisa är en jättetrevlig häst att jobba med. Men hon har en jättestark personlighet. Det tog mig 1-2 månader att lära mig rida henne, lära känna henne och även börja tycka om henne för den individ hon är. Hon är som sagt en häst med personlighet, vilket man märker ibland i ridningen. Vi kan ha väldigt delade åsikter ibland. ;)


Silver – Silver(e: Cristall 203) är född 06 och är Flisas andra avkomma, men han är den äldsta avkomman här på gården. Silver är ingen "godkänd" fjording då han har vita tecken + ingen ål i man och pannlugg. Men han är en av dom snyggaste fjordingarna jag har sett pga han ovanliga utseende. Silver är nyinriden (han är väldigt sent tagen) Men vi jobbar på. Just nu jobbar i mest i skritt och trav men han har galopperat två gånger under ryttare. Dock inte med mig då jag har lyckats rida Flisa varje gång han är med ut på tur. Silver är en häst som alla tycker om. Han är genomsnäll! Jag kan stå och pilla med fingrarna inne i munnen på honom och han står bara där och gör inget. Góare häst får man leta efter!


Mysan – Mysan (e. Fyndig Saluut 216) är född 08. Hon jobbas mest från marken med grundläggande övningar som att stanna och starta. Har suttit på henne två gånger och har skrittat runt paddocken en gång. Mysan är en dam med lite riv i sig. Hon visar tydligt vad hon vill och vad hon känner. Men hon har börjat acceptera arbete mer och mer. Hon ska även börjas köra in snart.
Från vä . Silver, Mysan, Flisa, jag.


Emma
Jag är en glad, posetiv och öppen tjej på 19 somrar nu, som är utbildad och jobbar som undersköterska i Karlskrona där jag bor!
Jag bor tillsammans med min mamma, hennes sambo, min lillebror, vår katt och min Tax. Hehe..

Nu till anledningen att jag kom in i just denna bloggen, min häst Artax, även kallad Taxen!
Artax har varit min i en månad nu, och är en 12 årig fjordvalack i färgen brunblack!
Tidigare pessoa skogsmulle, men nu påväg in på banorna till 2012!
(Ska jag vara allvarlig vet jag inte riktigt vad jag såg i honom, då han va helt mot va jag vanligen brukar vilja att en häst har, men eftersom jag tror på ödet i alla andra fall, anser jag att detta va ett guldtillfälle att bevisa de än en gång!)

Vill ni se bilden som fanns i annonsen, samt bilder från gamla ägaren? :)
Han är 150 cm hög och väger.. Han är tjock.. Haha!
Jag kommer faktiskt inte på mer just nu att skriva om, så ni får gärna skriva och fråga! :)
Är de något ni vill se, veta eller har en undran över vem jag eller Taxen är, bara skriv! :-)
Jag är så glad att jag fick bli en del i denna bloggen då jag tycker de är en kul blogg, samt att både Moa och Maja har varit jätte trevliga! :)

Hoppas att jag sköter mig, annars får ni tjata på mig! Hehe! :-)
Återkommer ikväll, är de något ni vill se/att jag skriver så gör jag det! :)
info om moa kommer....

Emma - icke hästrelaterat?

Är de något som vore positivt idag då jag gjorde något jag aldrig trodde jag skulle våga göra? :) har bilder och hela köret, så bära skriv om ni vill se oCh höra vad jag gjort.:)

Bloggtävling - Maja

Jag är med och tävlar hos Johanna Grant
http://johannagrant.se/2011/08/07/bloggtavling-2/#comments

Vinnaren av länkingen - finn 5 fel.

Denna gång var det Kajsa som svarade rätt först. Men det var inte stor marginal! 14.20 fick jag in hennes svar och 14.22 fick jag in Maries.

Men Grattis till Kajsa! http://kajssat.blogg.se/

Emma - kom igen nu! :)

Kom igen nu, hjälp mig med något bra ämne att skiva om! Jag har total blogg-torka!! Hjälp mig nu!! :D

Emma - frågestunden

Nu är de sista dagen på frågestunden, och jag har bara fått in frågor från en person! Är de bara en av er som undrar något om mig ? Aja.. frågestunden avslutas ikväll, och jag hoppas att några fler ställer några frågor eller att Annie skriver fler frågor.. haha! Skämt åsido! Är de något ni vill att jag skriver om idag? Jag sitter nu i bilen, och om jag ska lita på min pojkvän kommer jag sitta i bilen tills 10 ikväll.. så bara bomba mig med ideer, och om ni har lust kan ni småste idéerna till mig då jag måste spara batteri genom att inte ha på Internet för mycket. Där kan ni även skiva frågor om ni känner att de är något ni undrar. Skiv då vem ni är och att ni läser bloggen så svarar jag direkt! Jag nås på 0735083279, så bara Skriv!

Finn 5 fel.

Den som svarar rätt först får en länkning! Den första bilden är bilden med fel. Den andra är orginalbilden!

Fel


Rätt.

Åker till stallet nu - Maja

Silver ska ridas på ängen. Träna övergångar och att han ska vara lugn. 

Flisa ska också ridas på ängen. Ska bara rida igenom henne i alla gångarter.

Mysan ska vila.Emma - Del 1 av min häst historia.

Min häst historia började på lövmarknad som många andras.. Man kom dit, betalade 20 kronor och åka runt ett varv på en gammal shettis, sedan va man fast!
Man satt fast som i klister och jag va upp över öronen bestämd för att jag ville ha en häst!
De skulle vara en kolsvart arab, och han skulle kunna hoppa som en gud!

När jag fyllde 11 (om jag inte minns helt fel) så fick jag börja på ridskola och jag va så glad, vägen mot en egen häst hade börjat.
Jag satte min fot för första gången på Rosenholms ridklubbs stall blev jag fullt förälskad och gick raka vägen fram till min ridlärare och presenterade mig, samt blev tilldelad den näst största hästen i "ponny avdelningen" nämligen skäcken Rex!

Med honom hade jag mycket kul, men ingen satte sådana spår i hjärtat som Yellow.. En "gul" häst med svart man och svans och min favorit! Alltid fram i boxen när man kom och hur snäll och go som helst!
Tyvärr fick hon en senskada och togs bort 2010 när hon va 18 år gammal.

När jag varit på ridskolan något år kommer jag och en kompis fram till en hästgård inte så långt från mitt hus där de gick en nordsvensk och en shettis som vi började klappa. Ägaren kom ut och började prata med oss och fråga om vi ville ta hand om dom! Och va säger inte en flicka som har huvudet fullt av hästar och längtar efter sin första häst? Jag näst intill exploderade i ett ja och va då skötare till min fina Rimon.
När jag hade haft honom ett tag skrev jag av mig från ridskolan för jag tyckte att jag inte behövde den längre.
Denna häst va dörädd för spön och vatten och hade blivit misshandlad förut och va superkänslig.
Gick på tredelat och va ganska skänkeldöv men lyssnade suveränt på ljudkommando.
När han varit "min" nästan ett år så försvann shettisen Ajaxa som han gått med ett tag, och istället kom en shettis som va grymt bärande och hon hette Moa och bärde upp en som om hon vore islänning som vi trodde hon va blandning med..

Han gav mig en knäskada när jag haft honom ett år ungefär. Vi trillade i lera och han la sig över mitt ben.. När han skulle försöka komma upp försöka jag dra, men är inte snabb nog. Så han rullar tillbaka när jag drar och jag drar sönder min meniskel (en av ledbanden i knät) och har fått gå hos sjukgymnast fram tills för ett år sedan, vilket jag snart ska ta upp igen då de inte va ett bra alternativ att sluta nu när de blivit 1000 gånger värre..
Han är en av de hästar jag ALDRIG trillat av.. För ovanstående ser jag inte som en avramlig..
Han lärde mig allting på nöstan 2 år, så pass bra att jag slutade ridskolan.

Jag har några riktigt komiska bilder på honom och videos när jag rider barbacka i en western sadel, utan träns och hoppar.. Ja, ni förstår nog att han va väääldigt snäll!
När han va 23 och ett halvt ramlade han i hagen och bröt av sin lårbens hals.. Han försökte kämpa sig till stallet för skydd för de va där de hittade honom, och släpspår 40 meter bort..
De fanns inget annat alternativ än att ta bort honom tyvärr..
Så han försvann den 17 decemer 2008, och de gör sååå ont fortfarande.

Jag hade denna underbara häst i 1 år och 10 månader. Under den tiden gick vi från inget till all hantering löst samt att klara både skänkelvikningar och samlig och piaff..
Denna häst lärde mig livet, och lärde mig hur man älskar något på riktigt.. Och hur man ska leva med de positiva minnerna..
De positiva är de enda jag har kvar från honom, det och en bit av hans man som jag alltid bär med mig i plånboken..
Mitt hjärta är ännu inte läkt, och vid enbart tanken på honom eller att en bild på honom kommer upp så gråter jag.. Just nu har jag svårt att se tangentbordet tillexempel..
Att en "simpel" gammal häst kan sätta sådana spår som han gjorde är helt ofattbart.. Jag kan inte tacka denna häst nog, för som de stog ovan..
Den hästen har räddat mitt liv..
Detta citat kommer från när jag varit uppe vid hans grav första gången.. En dag som fortfarande bränner hål i mig..

Jag och mamma ska upp och kolla på Rimons grav, mamma säger att vi ska ta och gå den korta sträckan för vi behöver frisk luft, men jag känner redan nu att mina ben inte kommer att bära mig de 500 meterna till stallet så jag insisterar på att vi tar bilen. Mamma sa inte emot, hon måste ha sett de hos mig, att jag inte skulle kunna röra mig utan att falla till marken, men jag orkade inte ödsla energi på de. Den korta bilresan upp pratar mamma med mig om att hon inte såg Rimon på natthimlen inatt och att han nog inte tagit sig dit förran jag sagt hejdå vid graven. Jag va ute nästan hela natten och kollade, så jag vet också att han inte fanns där så jag skickade bara över en nickning. Jag orkar inte mer just nu. Vi hoppar ur bilen och snön yr runt oss och de är iskallt. Men så har de varit för mig i 2 dagar nu, så för mig är de ingen skillnad.. Jag kastar en blick mot stallet, de ställe som förut varit min frizon.. Vi beger oss mot deras hus, jag tycker jag hör hovklapper bakom mina hälar, men de har de gjort varje gång jag satt ner foten de senaste dygnen. Vi möter upp henne och hon ber oss att följa med henne. Hon kramar först om mig fför att säga att allt är okej och se om jag är okej, men de är jag inte.. Känner hon inte att jag inte sitter ihop? att varje gång jag rör mig så lyssnar inte hjärnan på mig, alla ben är brutna, ingenting gör som jag vill längre och såfort som hon släpper sin omfamning trillar jag ihop. Vi går framåt på ett snötäckt fält som brukade vara Rimons gamla sommarhage och jag ser ljus längre fram. Jag hör fortfarande hovklappret bakom mig och denna gången gör de att mitt hjärta värms upp litegrann.. Han är närvarande. Vi kommer fram och där har hon byggt små snölyktor och satt ljus i. Hon hinner inte säga så mycket som ett ord till mig innan min hjärna stänger av totalt.. Jag ser hennes läppar röra sig, men inga ord kommer. Istället står jag och pratar med Rimon genom jorden och känner sådan grov sorg. Jag talar inte högt med honom, tvärtom.. Jag skickar mina tankar till honom då jag vet att hans öron sedan länge slutat lyssna. Jag tänker på honom, tänker på hur min vacka vän ligger under jorden.. Kall och stel.. Ensam.. Jag faller ner på knä. Jag gråter.. Jag vill bara försvinna.. Försvinna till honom. Jag vill inte att han ska vara ensam, jag vill vara där med honom! Jag vill lixom värma honom.
Mamma kommer fram och klappar mig på axeln men jag trillar bara ihop mer. Stör mig inte.. Jag och Rimon talar, vi säger farväl. En sak vi inte hann göra medan han fortfarande va inom kramavstånd..  Jag lägger rosen jag köpte på hans grav, bredvid ljusen  och sätter mig på samma sätt igen.. Varför nu, varför du?
Mamma och hans ägare lämnar mig en stund . Tack gode gud.. Äntligen kan jag ta ett riktigt farväl..
Rimon, kan du höra mig? Jag är ledsen över allt jag inte gjorde.. Alla gånger jag tyckte att jag hade bättre saker för mig. Jag lovar, de ska aldrig hända igen..
Jag sitter och ritar hjärtan och skriver hans namn i snön.. Jag kan inte ens hålla mig uppe i sittande läge..
Jag lägger mig ner, nästa kramar marken.. Tänker att de är han.. Så mjuk och så.. Hemma.. Jag gråter floder om och om igen..
Min älskade, säger jag, lova att du väntar på mig? Jag kommer.. Snabbare än du tror..Jag kopierar texten från min dayviews 2 år efter hans bortgång.

De finns en häst som bara genom att andas fick mitt hjärta att fortsätta slå.. De är han som är härskaren över mitt hjärta, för de tog han första gången våra ögon möttes, och då tog han även mitt andetag. Han va den som alltid fanns där för mig, de va av honom jag lärde mig för första gången vad kärlek faktiskt innebar.. De finns ingen som kan förstå vad jag menar, vad jag faktiskt känner inför denna häst, då han flera gånger faktiskt räddat mitt liv.. Han va one in a million och min one and only.. Men en dag slets han ifrån mig.. Min vackra svarta springare.. Du va allt jag behövde och lite till.. För mig va du livet.
Man brukar säga att en stjärna tänds varje gång någon går ur tiden, men jag tror inte på de då jag under nästan 2 års tid har letat efter en stjärna som tar mitt andetag igen, en stjärna så vacker och magnefik att man inte kan släppa den med blicken.. En stjärna som på sitt tysta sätt viskar till mig att "Det är mig du letar efter. Det är jag!"
Man brukar även säga att vid ett stjärnfall så kan man önska sig vad som helst och de slår in. Men i mitt fall har de aldrig gjort de.. För hade de gjort de hade jag varken haft Woap, Vildkatt, Makkan eller Göte.. Då hade jag haft en, den enda jag behövde för att leva.


Nästa del kommer.. Någon annan dag, och då skriver jag om Boy Delvin och Woap. :)

Svar på tal - MajaJag är en sån som alltid har skydd eller lindor när jag rider. Alltid bak på Flisa och alltid Fram på Silver. Sen kan det hända att dom får ha runt om också. Mysan går med skydd endast fram.

För mig är det naturligt att matcha. Jag skulle aldrig rida ut med ett blått schabrak, gråa ridbyxor, röd tröja och vita lindor. Utan det ska matcha. Som nu när jag har det blå/röda schabraket till flisa så kan jag ha mina röda ridbyxor och göra ihop en outfit till det.

Det skulle aldrig falla mig in att rida med ett träns med mässingsfärgade spännen och ett silvrigt bett. Så petig är jag. Och svart sadel och brunt träns är BIG NO. Sen om andra har det, det bryr jag mig inte om. (Visst, jag kan kommentera det på skojj om jag verkligen känner personen, typ Mona ;) 

Sen om jag matchar när jag ska ut i skogen, det kanske inte är en super välgenomtänkt matchning, men jag har ändå matchat schabrak och byxor te.x Eller kanske schabrak och lindor. 

Jag är en sån människa och det går inte att ändra på! :)

Emma - Varför löst?

Innan idag skrev jag i mitt inlägg att jag låter honom stå lös i stallgången och till hagen. Samt att jag rider med väldigt långa tyglar. Jag har även börjat rida in i repgrimma och vikt..

Men varför gör jag detta när jag vill att han ska tävlas och bli tävlingshäst?

Svaret är enkelt.. Jag vill att han ska välja mig istället för allt annat.. Jag vill att han ska kunna känna den tilliten till mig, att om jag råkar trilla av i skogen ska han kunna lyssna lika bra på mig när jag inte rör honom som jag gör med betsel & co på. Jag vill då att han fortfarande ska välja mig i dom där pressade situationerna så att han inte råkar trassla in sig om jag trillar av och springer sönder sig själv. (Inte för att de är så stor risk.. Men men..)


Ja började för första gången tänka naturligt med min första medryttarhäst Rimon, en gammal nordsvensk på 22 när jag fick honom, skulle fylla 24 när han flög till trapalanda.
På ridskolan som jag red på fanns de inget som hette naturligt.. Där va de bara: "Men bara på med spöt, På med skänklarna! Bara smacka på honom, Visa honom vägen, Nej Emma inte så Dra till honom här".. Inget naturligt alls.. Bara slit och drag, och hästarna gjorde inget motstånd.. Då va de ju "rätt" eller hur? En vuxen sa till en de, och du va som en svamp som sög in all information..

När jag fick Rimon så fick jag reda på att hästar har en egen vilja utanför ridskolan.. (Nu va Rimon jättesnäll och ridskolehästarna hade de bra, men missförstå mig rätt) Ville han inte gå i form, eller ville han inte sakta av så ville han inte, så lätt va de.. De tog mig närmare 1 år innan jag fick honom att gå klockrent på tyglen och vi va samspelta till 120%! (Tyvärr fick vi bara leva sådär i 10 månader, vilket kommer att komma upp ett inlägg om)
Efter detta året kunde vi också rida runt i grimma och barbacka.. Jag undrade varför? För på ridskolan fick man aldrig lära sig att rida i grimma? De gick ju jättebra! De va ju med grimma han sökte sig första gången?

Jag flaxade runt i olika stall och märkte att alla hästar har olika styrka på sina viljor, och alla har verkligen olika personligheter.
När jag fick min första foderhäst Woap så tänkte jag att de va så nära egen häst jag någonsin skulle kunna komma, och jag började träna full ut på de såkallade NH sättet (jajamen, jag har haft en sådan period jag också!).
På de året jag hade honom så lyckades jag få honom att lyssna till 80% i halsring, men vågade aldrig rida utan bett eller repgrimma ändå då jag va skiträdd att han skulle skada sig då han inte va min.

Med Makkan så kunde vi med glida runt i repgrimma och till 50% i halsring, och då va detta en "döv travare".
Med lilla Göte tränade jag trick och all lösträning löst om jag kunde, annars i en halsring och yttersta nödfall grimma. Han reds tillochmed i grimma hos mig då jag inte ens erbjöd mig köpa ett träns till honom.

När jag skulle köpa Flyleaf kom hon som helt ohanterad 3åring och vi började träna lite smått ihop, och när hon åkte kunde hon näst intill stå helt still lös i stallgången och kunde ledas med grimskaftet på halsen.

Jag funderade då om detta satt ihop.. Att all träning gick dubbelt så mycket bättre så fort hästen fick ett eget val, och kunde ta egna initiativ.. Om hästen och jag kunde träna ihop och när hästen tyckte att "nu vill jag galoppera" då skulle jag bara kunna säga "okej, men kan du göra de runt mig?"

När jag fick hem Artax så gick de inte under några omständigheter att ha honom lös..  Han sprang runt som värsta idioten och va totalt blind för mig..
Andra dagen han hade kommit hem till mig visslade jag på honom i hagen och ställde mig uppe vid grinden.. Jag vägrade gå ner för jag tänkte, om han vill komma upp och träna så gör vi de, vill han inte så okej.

Jag såg honom komma springande en bit sedan stannade han och tittade på mig, då stog jag kvar. Han kom närmare och jag stog kvar. De va inte förren han kom i fysisk kontakt med mig som jag tog fram grimman och sa "om du vill med mig upp och träna så gör de, vill du inte så spring." Han gick iväg och jag gick iväg..

Tredje dagen kommer jag ner i hagen igen med samma inställning. Visslar och väntar. Denna gången kommer han fram hela vägen och sätter huvudet i grimman. Då öppnar jag grinden, visar honom gräset vid sidan om , lägger grimskaftet över ryggen på honom och säger "stanna här med mig så du inte skadar dig, jag ska bara stänga grinden." Jag stänger och han tittar på mig.
Jag vänder mig om och går och han står kvar. Då vänder jag mig om och säger "Kom nu gubben min, jag litar på att jag inte ska behöva dra dig dit du vill.. Jag följer dig om du följer mig." och går igen. Då följer han efter med osäkra steg.

Nu går han efter mig som om de inte fanns något annat i världen och blir stolt när han får min fulla tillit med att gå själv hem, och visar att han respekterar mig och visar sin tillit när han inte springer iväg.
Om han nu skulle bli rädd för något så får han springa iväg. De skulle jag viljat att den som "ägde mig" skulle låtit mig göra. Jag vill inte vara fast, och jag märker att Artax inte heller vill de.. Han har varit inlåst och kan få små panik-attacker och står och svettas och springer runt nu också.. Därför vill jag inte att han ska vara inläst längre då jag vill att han ska ha möjlighet att springa när han känner sig hotad.
Jag vill att han ska kunna springa och söka skydd OM de börjar brinna i stallet eller att han ska kunna stå vid min sida om jag trillat av i skogen och svimmat. Jag vill att han ska kunna söka sig naturligt istället för att jag ska "dra ner honom" i en form han inte känner sig bekväm i.. Hellre att den blir lite slapp än att han hänger 500-600 kg i handen på mig?

Hoppsan, vilken novell detta blev.. Men jag ska skriva lite mer utförligt om varje moment jag gör med honom varje dag och se om min pojkvän kan ta lite bilder när jag gör de.
frågan är bara..

VAD VILL NI LÄSA OM FÖRST?

Annie skrev i frågestunds inlägget för någon dag sedan och frågade om min häst historia..
Vill ni att jag skriver om den imorgon eller vill ni att jag skriver om lite "övningar" jag gör med en häst för att träna upp tillit och känslighet och varifrån jag har fått detta?

Bara skriv på, för jag kommer att sitta 70 mil i bil imorgon då jag och min pojkvän ska till Linköping och skriva på hans lägenhets kontrakt! :)

BARA SKRIV NU!

Med dom här tre bilderna säger jag godnatt - Maja

Hon är inte sådär fet. Jag lovar.

Mr. SnyggMoa pratade om i ett tidigare inlägg att 3 är den magiska siffran. Tror att det stämmer. ♥

Undrar - Maja

Vill ni läsa om gårdagens ridpass med Silver och Flisa?Ardennern har hittat hem!

Gud vad skönt att höra att ardennern är hemma. Hoppas han mår bra.

Sitsen - Maja

Tänkte skriva lite det jag vet om sitsen. Jag säger nu direkt, jag har INGEN perfekt sits. Utan detta är bra för mig själv att skriva. En korrekt sits vill alla nå. Den där lodrätta sitsen.  Det första med att få är en lodrätt sits är att tänka att du har en lina i hjälmen som lyfter upp dig så du blir rak i ryggen. Därefter ber du någon kolla så att du kan dra ett rakt sträck mellan axel, höft, häl. När man kan det har du kommit en bra bit på vägen.


Det var det enda jag trodde man skulle ha när man red. Ett rakt sträck mellan axel - höft - häl. Men fick lära mig för några veckor sen att du även ska ha ett rakt lodrätt sträck mellan knä och tåspets.Varför är det viktigt med en korrekt sits? Jo, för att sitsen spelar in så mycket mer än vad vi tror i ridningen. Om du är framåtlutat liiite bara så ger det en så mycket större belastning på hästens framdel. Dom två cm du lutar frammåt kan göra att hästen inte arbetar korrekt.Du kan sitta helt rakt och titta ner lite, bara det ger så mycket extravikt på hästens framdel.

Har ni hört att man ska kunna dra ett rakt sträck mellan bettet och armbågen?

- Varför?

Vad jag har hört och läst är att om du har en för låg hand så trycker man bettet mot tungan. Tycker det låter ganska logiskt. (Jag har själv en EXTREM ful ovana att rida med en låg hand) Vad jag menar med låg hand är att man har händerna brett på varsin sida av hästen. Rider du med en för låg hand är det även extremt lätt att hästen kommer in bakom lod för att trycket mot tungan.Här är en ryttarinna som rider med en för hög hand . Man ser att det blir en bruten linje mellan bettet och armen. Här är en bild på en ryttare som har en korrekt handställning. Det enda är att han har lagt omkull händerna. Tummen ska vara högsta punkten!
Kom ihåg! En bra sits är A och O. Detta blev en flummig text. Är trött och har gröt i hela huvudet känns det som. Men kom med frågor så ska jag svara på detjag kan.


Emma - inget fungerande internet!

Förlåt för skitkass uppdatering!
Dessa senaste dagarna har jag bara jobbat -> stallet -> raka vägen i sängen..
Härom dagen kom vi inte hem från stallet förren 00:07!

Jag har iallafall inte gjort något speciellt med taxen i dessa dagarna.. Han har fått gå med sin fru och Matilda på uteritter varje dag ungefär.. Igår va vi och hade markträning i paddocken, som gick kanon!

Han va lite ofokuserad då Dorina va i samma och Matilda också gav kommando. Haha, han har blivit superkänslig och vi har verkligen klockrena signaler til allt.. Och han står numera helt lös i stallgången.. Går han knäpper han med fingrarna så star han tillbaka hoven..

Haha, häromdagen så stog han lös och jag skullle hämta sadeln.. Så hörde jag att han tog ett steg framåt och jag sa "Taxen.. Du gick vel inte nu?" så hör jag ett hovklapper till och jag tittar ut på honom och han står precis som jag lämnade honom med en blick som utstrålade "Alltså.. Jag skulle bara kolla lite.. Men nu står jag stilla igen, jag lovar!!!"

Likadant när man går med honom till hagen som jag också har hon lös när jag går dit (mer utförlig text om varför jag började med detta kommer imorgon!) och han går och är nära på att käka och jag säger "neeeej, taxen.. Vi går ju till hagen nu." så tittar han upp på mig och tittar iväg nästan generat som om han tänker " jag tänkte inte äta.. Jag skulle bara kolla lite..."

(Jag måste filma honom någon gång så ni får se. Haha!)

Aja..

GLÖM INTE FRÅGESTUNDEN ELLER TÄVLINGEN SOM AVSLUTAS IMORGON!!
Jag har bara fått in en som undrar något! Är de ingen annan?
Har ni ingen fråga så gå in på frågestundens inlägg och ge mig ett bloggråd!
Säg vad jag ska skriva om!

Återkommer ikväll med ännu ett inlägg!

Ardenner stulen

Natten mellan 5 och 6 augusti blev en ardennervalack stulen i närheten av Klippan i Skåne. 

Om du har sett något eller känner igen hästen så ska ni ringa till 0708-14 05 10 eller 0736-48 45 34.


Han är hemma!


Tycker att alla ska sprida detta vidare så att ägaren får hem sin häst! Håller alla tummar och tår att dom får hem honom.

Lite shopping - Maja

Köpte precis detta. Hon som sålde hade köpt fel stl, så jag fick det för 300 kr. Hon ska skicka det på måndag eller tisdag! Tror Silver kan bli farligt snygg i det. Flisa också för den delen ;) Maja och Flisa in action - Maja

Ingen musik, ingen redigering. Filmen är från den 1 juli.

Mysan 5/8 - Maja

Äntligen fick jag träffa hästarna! Snacka om att jag hade saknat dom. 

När jag kom till stallet så gick jag till hagen och skulle hämta Mysan. Tog med mig kameran och tog lite kort. Kan lägga upp lite om det finns intresse. 

Hämtade sen Mysan och gick in med henne. Hon var väldigt bufflig och gick över en. Så det fick bli dagens arbete tänkte jag. Jobba i paddocken - Ledarskap. Ändrade mig när jag kom till stallet, tänkte löslongera henne med sadel och inspänningstyglar. Så jag sadlade och gick ut. Gick två varv med henne innan jag kopplade på tyglarna. Släppte henne lös och smackade på lite. Hon stod BLICKSTILLA. Det var som att hon varfastfrusen. Tyglarna satt löst så det tog inte något i munnen.

Eftersom hon stod still så tog jag grimskaftet och tänkte leda henne. Hon stod lika still iallafall.Snacka om att hon skulle trotsa en ;) På 20 minuter tog vi oss över en kortsida. Så det gick inte frammåt. Sen kom Flisa och Silver i full galopp i hagen, då vaknade hon, så då tog jag tillfälle att gå in. Får se om jag gör något med henne idag, annars ska jag tömköra henne på måndag.

- Maja

Kom inte på någon rubirk att skriva. Därav fanatsilös!

Direkt när jag kom hem slänge jag in väskorna och gick till Ellinor. Vi satt och snackade om allt mellan himmel och jord. Sen träffade jag även Jenny. Var riktigt kul att träffa tjejorna igen! <3

Imorgon ska jag till stallet. Jag och Ellinor ska ut med Silver och Flisa. Får se vart vi rider. Ska iallafall ta kort på hästarnas utrustning om det skulle vara av intresse? :)

sitter på bussen. Kommer hem vid 8. uppdaterar kanske ikväll- Maja

.

Jag svävar på moln - Maja

Kan man verkligen säga!! För att.....

Jag har vunnit ett schokemöhle schabrak! :D

Emma - Förlåt..

Förlåt för rent utsagt kass uppdatering!
Men jag har jobbat, åkt direkt till stallet och sen sovit!
Ni får mer info sedan när jag orkat nysta upp i allt detta.. Hehe..

Men nu ett test som Moa gjorde igårkväll! 

Har du/har du haft en ..
Egen häst? - Flyleaf & Artax.
Foderhäst? - Woap, Göte & Makkan.
Medryttarhäst? - Frida & Boy Delvin.
Sköthäst? - Rimon.. Rest in peace älskling.. <3

Din häst/favorithäst 
Namn: - Artax
Färg: - Brunblack
Ras: - Fjording
Bästa bus: - Äta gräs när "mamma" kollar bort.. Gör en fullständigt galen! Hehe..
Ålder: -12.
Bästa minne med: - Ridpasset som bilderna från headern kommer från! Där jag såg att de ser lika bra ut som de känns, och att allt bara klickade!

Sämsta minne med: - Provridningen.. Herregud, kom därifrån tårögd! Blev helt förälskad i HONOM, men hans sätt när jag satt på ryggen fick mig att sjunka flera meter i självförtroende..
Har du tävlat, och isåfall i vilken gren?: - Ingen på Artax, men de kommer bli i vinter!
Hur ser din grimma till hästen ut: - En ljusblå med texten COOL, en lila, en svart, en röd repgrimma & en grå med svart ludd..
Hur ser sadeln ut? - Har en svart allroundsadel i läder, och en mörk-mörk brun dressyrsadel i syntet.
Tränset? - Ett svart med vit padding i aachten-nosrem och pannband med silverspännen, och ett svart med svart padding i aachten-nosrem och pannband med silverspännen.. Har även ett mörk brunt med pullar-nosgrimma och mässing spännen som jag ska fixa till så de går att använda!
Hur stor är hästen? - 150 cm från förr-förra ägaren.

Favorit
Ras? - Jag har alltid varit svag för araber, halvblod, fullblod och shires.. Men som ni säger vet så ligger nu fjordingar högst på listan.<3
Färg på häst? - Skimmlar och kolsvarta!
Gångart? - samlad trav.
Ridskola? - Rosenholms ridklubb i sättet. Lyckå ridklubb till utseende.  
Häst/ponny? - Artax och Woap.

Mocka/fylla höpåsar? - Mocka! Finns de något som är kul så är de mocka! Var för någon annanstans kan man spring runt och kasta bajs och sjunga med grepen som en mikrofon till låtar på radion?! Lycka till att dansa med en höpåse.. Du kommer inte se klok ut! Haha!
Stegra/bocka? - Stegra, då du ofta är mer beredd på en stegra, plus att de känns jävligt mäktigt att sitta på en häst som stegrar.. En häst som bockar känns bara.. Elak nästan..
Barbackagalopp över ett sommarfält eller ett snöfält? - Sommarfält! Jag är så rädd att mina hästar ska trilla och bryta alla ben som har om de galopperar på snö! Därför jag nästan ALDRIG galopperar ute på vintern!
Stor häst/ponny? - Stor.
Hjälm med ventilation/hjälm utan? - Jag klarar av båda, men rider helst med!
Ridskor/ridstövlar? - Har alltid tyckt ridskor.. Men nu när man fått sig ett par stövlar kommer jag inte vilja rida utan!
Hjälm/väst? - Hjälm. Jag är inte in förebild när jag säger att jag sällan har väst! 
Sporrar/spö? - Beror på tillfälle.. Är de hoppning använder jag helst sporrar då jag är väldigt stilla med mina skänklar, plus att jag slipper dra hästen i munnen innan hindret.. Spö & sporrar använder jag i dressyren då jag vill kunna förfina mina skänkelhjälper, plus att jag vill kunna "putta" in rumpan i tex en sluta eller skänkelvikning med hjälp av spöet. Vid uteridning använder jag enbart spö då jag inte använder de mer änn att putta in hästen om de kommer tex en bil.
Rida själv/rida i grupp? - Jag är inte duktig på att rida tex dressyr i grupp, då jag inte koncentrerar mig på mig utan på alla andra. När jag rider ut vill jag sällan vara själv om de skulle hända något.
Hoppning/dressyr? - Båda. Men nu kommer jag nog satsa på dressyren mer, då han har mer kapacitet inom dressyren!
Pessoa/hack? - H
ack! Aldrig mer kommer min häst få lida med pessoa.

Hur många … har du?
Ridbyxor: 3.
Hjälmar: 2.
Säkerhetsvästar: 2. (Den ena ska ut till salu!)
Ridskor: Rider i gympadojjor. Men jag hor nog 3 par "rid-dojjor"
Ridstövlar: 2.
Ridspön: 4.
Sporrar: 1.
Ridstrumpor: 5.
Kavajer: x.

Hur många har du/din häst?

Schabrak: - Oj! Öhm.. Ungefär 10 skulle jag tro.. Säkert något jag glömt!

Sadel: 2.
Träns: 3.
Benskydd: 2.
Grimmor: - De skrev jag ju där uppe någonstans!
Skor: - Min Tax går barfota!

Tävlingar!

Har du tävlat i hoppning? - En halloween-hoppning på ridskolan. Utvägrade på första hindret..
Har du tävlat i dressyr?  - Nej, men ska till vintern.
Har du tävlat i fälttävlan? - Nej.
Har du tävlat i galopp?  - Nej, inte mer än mot kompisar.
Har du tävlat i en annan gren? - Nej.
Har du ett par vita ridbyxor? - Nej.
Har du en tävlingskavaj? - Nej.
Har du en tävlingsskjorta? - Nej.
Har du ett vitt schabrak? - Nej, men ljus beiget.
Har du vita benlindor? - Nej, men ljusgrå.
Har du en blå/gulrosett? - Nej.
Har du en blå rosett? - Nej.
Har du en gul rosett? - Nej.
Har du en röd rosett? - Nej.
Har du en grön rosett? - Nej.
Har du en vit rosett? - Nej.
Har du en clear round rosett? - Nej.
Har du en annan sorts rosett? - Nej.kan du?
Knoppa? - Yes i can. Inte för att dom blir bra, men jag lär mig!
Göra inbakad svansfläta? - Jajamensan!
Sadla? - Jajamen!
Tränsa? - Jajamen!
Sätta på ett täcke? - Jajamen!
Kratsa hovarna? - Jajamen!
Rykta? - Jajamen!
Få en häst att gå i form? - Yes!
Hoppa en bana? - Jajamen!
Duscha en häst? - Japp japp!

Har du?

Skrittat: - Jajamen!
Travat: - Jajamen!
Galopperat: - Jajamen!
Hoppat: - Jajamen!
Fått en häst i form: - Jajamen!
Haft gymkhana? - Jajamen!
Lekar till häst: - Jajamen!
Galopperat barbacka över ett sommarfält: - Jajamen! 
Hoppat barbacka: - Jajamen!
Stått på en häst: - Jepp!
Ramlat av: - Om jag har! Haha!
Suttit i damsadel: - Barbacka och i dressyrsadel, men aldrig i en äkta!
Travat i damsadel: - Som ovan.
Galopperat i damsadel: - Som ovan. 
Suttit bak och fram på en häst: - Haha! I westernsadel!
Suttit på en stegrande häst: - Yes!
Suttit på en bockande häst: - Yes, min Tax de ja! ;)
Suttit på en skenande häst: - Nej, men en häst jag inte har kontroll över.
Ridit ut i grupp: - Yepp yepp!
Ridit ut själv: - Japp!
Stött på ett vilt djur när du varit ute och ridit: - Ja! Både en älg och vargen som va här förra året!
Ridit kadrilj: - Nja.. De skulle vissa kalla de..
Varit med på en show/uppvisning ridandes till häst: - Nja.. Kalla de de om du vill!
Varit med på en kadriljuppvisning? - Som sagt, vissa skulle nog kalla de så!

Har du ridit en
Arab? - Japp, min foderhäst Woap.
Shettis? - Ja, min ena sköthäst Moa.
Ardenner: - Ja, Molly en medryttarhäst.
Connemara: - Yes, på ridskolan.
Korsning: - Jajamen, ridskolan de me!
Svensk ridponny: - Yes, ridskolan.
Gotlandsruss: - Yes, ännu en gång ridskolan.
Falabella: - Ne, den skulle dött!
a-ponny? - Yes, Moa & Göte.
b-ponny? - Yes Butterfly och Zorrina.
c-ponny? - Yes, Ymer.
d-ponny? - Yes, Woap.
storhäst?  Yes, Amina Gold, Makkan och min Tax räknas dit! Hehe.


Äger du en/ett ..
Pälsglans: - Yes!
Hovolja/hovfett: - Matolja funkar precis lika bra! 
Flätgelé: - Nej, hans man går att fläta ändå!
Torrschampo: - Nej men ska!
Hästschampo: - Ja.
Ryktsten: - Ja.
Rotborste: - Yes.
Ryktborste: - Ja.
Ryktskrapa: - Yes.
Hovkrats: - Yes.
Mankam: - Yes.
Svansborste: - Yes.
Massageborste: - Nej, men jag ska snart!


Snabb uppdate - Maja

Kastar in ett inlägg i all hastighet!

Jag är i Rånäs (norrtälje) igen efter några härliga dagar i Småland. Imorgon står det att fota Krezip och en till häst på schemat. Sen hem på fredag -> HÄSTARNA! ♥

Emma - förlåt..

Som rubriken lyder.. Förlåt att jag inte varit så aktiv dom senaste dagarna.. Jag har jobbat, sedan åkt direkt till stallet och kommit hem sent som tusan.. 

Men den goda nyheten är att jag numera har fått en tjej som jag kan rida ut med! Nämligen min gamla barndoms kompis Matilda! :)
Hon följde med mig upp till taxen i måndags och vi stack ut och red en stund med taxen och hans "fru" dorina..

Matilda föll för dorina och frågade ägaren om hon fick hjälpa till att sätta igång henne, och de va klart hon fick!
Så nu har vi varit på uteritter varje dag fram tills idag, och imorgon har dorina vilodag = taxen får gå ett ordentligt dressyrpass!

Uteritterna har gått super iallafall, och min häst har en ordentlig ökad skritt! Haha!

Tänkte även göra ett "häst-ts

Emma - frågestunden/tävlingen is still running!

  1. Länken till tävlingen hittar ni här: http://fjordingstyle.blogg.se/2011/july/emma-tavlingen-slut.html
  2. Länken till frågestunden hittar ni här: http://fjordingstyle.blogg.se/2011/august/emma-fragestunden.html

Emma - mitt liv svävar på moln!

Nu har jag både fått gå en långrunda, jag har träffat min häst och jag vatt fått mig en skrittrunda med handhäst! Allt började med att jag och min barndomskompis Matilda skulle mötas upp och gå en runda.. När vi gått en bit så kommer jag på att de inte är allt för långt till stallet, så vi går dit och visar med Taxen och hans "fru" Dorina.. Sedan så tänker vi att vi kan gå en liten runda med dom, och sagt och gjort.. Vi tar in alla hästar i stallet då vi tänker att lilla shettisen Ville kanske vill följa med. Sedan kommer stallägaren in och säger: om ni vill rida en runda så kan ni ta med er Ville som handhäst, så kan jag gå med er med hunden.. Så vi tränsar, hoppar upp barbacka och skrattar en liten runda då varken Ville eller Dorina är igångsatta.. Mysit värre! (när man sitter på sin alldeles egna häst och skrittar barbacka genom en mysig dimma i skogen kan livet inte bli bättre!!). När vi kommer tillbaka så tränsar vi av och släpper ut dom. Varpå jag nog har fått en ny ridkompis, då Matilda blev erbjuden att få hjälpa till att sätta igång Dorina! :D Sedan går vi hem igen och nu ska jag in i duschen och stå där tills pojkvännen hämtar mig.. Sedan ska vi till honom och kolla på film! Som ni ser i rubriken så svävar mitt liv just nu på moln, och jag kan inte riktigt sluta le! :D haha.. Låter som någon tvätt äkta fjortis, men så är läget just nu! :) Mer uppdatering imorgon! :-) God natt allesammans!

Emma - Frågestunden!
Frågestund med mig!

Fråga allt mellan himmel och jord!

Frågestunden håller på fram till Söndag!
(Drar ut på tiden dit då jag inte fått några frågor än!)

Emma - dagen!

Imorse så hade jag bestämt träff med Taxens förr-förra ägare Sandra! :)
Och de va jätte trevligt att prata lite med henne om hur Taxen, eller valpen som dom kallade honom, hade varit hos dom, hur de kom sig att dom sålde honom och några av hans förra ägare och så vidare! :)

Vi hade jätte trevligt, och jag hoppas att hon kommer förbi igen så vi kan rida ut en runda också, då vi inte hann de idag tyvärr.. 

Någon timme efter hon hade åkt hem såg jag detta på Facebook:För er som inte ser så är det en bild på Taxen, och så står det:
Varit och hälsat på Taxen idag :) han har fått världens bästa hem. <3

Snacka om att man blir glad när man ser sådant! :)

Sedan så red jag lite dressyr på honom när dom hade åkt, vilket gick kanon!
Slutorna och sidvärtsrörelserna gick åt skogen, men de är bara att träna på! :)
Vi tränade på övergångar från skritt - galopp - skritt - stopp - trav - stopp - galopp etc..
Han blev riktigt lyhörd mot slutet vilket va jättekul! :)
Ikväll kommer ett separat inlägg för frågestunden också! :)

RSS 2.0